Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Kazalište preko ekrana

Kazalište preko ekrana

Iako ćemo se svi složiti da ništa ne može zamijeniti živu kazališnu izvedbu, do ponovnog susreta u gledalištu donosimo vam pregled najzanimljivijih kazališnih sadržaja koje možete pronaći online.

Kao pionir online izvedbi u Hrvatskoj pojavila se, gotovo očekivano, Mala scena. Osim kratkih čitanja priča na službenom Facebook profilu kazališta, Mala scena ovog će tjedna odigrati čak dvije predstave pred praznim gledalištem koje ćete moći gledati putem streaminga. U srijedu u 18 sati bit će izvedena predstava Huligan u izvedbi Matije Šakoranje, režiji Paška Vukasovića i dramaturgiji Marine Pejnović, namijenjena starijima od 12 godina. Predstava je temeljena na stvarnim životnim iskustvima pripadnika različitih navijačkih skupina, a od prošlogodišnje premijere Matija Šakoranja osvojio je niz nagrada za svoju glumačku izvedbu, uključujući i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u predstavama za djecu. U subotu u 17 sati očekuje vas dugovječna Iglica Lane Šarić u režiji Ivice Šimića i suradnji s Triko cirkus teatrom, namijenjena djeci starijoj od 3 godine. Edukativne i kreativne akcije pak na svojim društvenim mrežama provode dva teatra posvećena djeci i mladima – Teatar Puna kuća i Teatar Tirena, a ostali pripadnici nezavisne scene također su se počeli samoorganizirati, tako da će pristizati i novi sadržaji.

Dok Narodno pozorište u Beogradu za sad na svojim društvenim mrežama samo najavljuje prijenos predstava uživo, 15. Festival internacionalnog studentskog teatra poznatiji kao FIST svoje je ovogodišnje izdanje u potpunosti preselio online. Iako ste jučer propustili gotovo proročansku predstavu TEOTWAWKI – The End of the World as We Know It, u nastavku festivala čekaju vas dva klasika – Gospoda Glembajevi u izvedbi banjalučkih studenata te Tri sestre u izvedbi studenata Akademije umjetnosti iz Prištine, ali i tri autorska projekta iz Njemačke i Italije. Raspored predstava i prijenos možete pratiti na njihovim službenim stranicama.

Iz Slovenije se za sad oglasilo samo Lutkovno gledališče Ljubljana, koje je na svojem Vimeo kanalu za sad objavilo snimke četiri izvedbe, uključujući i lutkarsku adaptaciju Shakespeareovog klasika Romeo i Julija, te jedne predstave za mlade Vihar v glavi, odnosno – Brainstorming, koju izvodi 17 adolescenata u režiji Primoža Ekarta. LGL najavljuje objavljivanje novih naslova u nadolazećim tjednima, čemu se svakako vrijedi veseliti budući da LGL njeguje tradiciju izrazito inovativnih lutkarskih ostvarenja za odrasle.

Portal Nachtkritik, koji pokriva kazalište na njemačkom govornom području, započeo je za vikend sa emitiranjem snimki predstava. Do srijede ćete tako na njihovoj stranici moći pronaći snimku predstave Tyrannis Državnog teatra iz Kassela u režiji Ersana Mondtaga, jedne od najvećih mladih zvijezdi njemačkog teatra. Upravo tom predstavom, koju kritika opisuje kao kombinaciju Davida Lyncha, bajki braće Grimm i Christopha Marthalera, Ersan Mondtag ušao je u selekciju deset najboljih predstava s njemačkog govornog područja na berlinskom festivalu Theatertreffen i započeo svoju uzlaznu putanju.

Osim toga, mnoštvo produkcija njemačkog teatra – od praizvedbe Handkeovog Vrijeđanja publike i Bernhardovog Trga heroja u režiji Clausa Peymanna, pa sve do Razbojnika iz minhenskog Residenztheatra u režiji Ulricha Raschea, jedne od najnagrađivanijih predstava u 2017. godine, možete pronaći na YouTube kanalu Buhnenwelt.

Svoje radove sa publikom diljem svijeta podijelio je i Antonio Latella, talijanski redatelj i intendant kazališnog sektora Venecijanskog Biennalea, koji je za svoj rad dobio niz nacionalnih kazališnih nagrada u Italiji. Latella je umjetnički voditelj kompanije Stabilemobile, na čijem je vimeo kanalu od danas dostupan niz njihovih radova, kako autorskih projekata, tako i režija klasika, među kojima svakako vrijedi izdvojiti veliki antički ciklus prema Euripidu (Orest – Elektra – Ifigenija na Tauridi) koji je režirao u ruskom Novosibirsku.

Prilično očekivano, operni svijet vrlo je spremno dočekao krizu, budući da su prijenosi opernih i baletnih izvedbi već godinama standard u svim većim opernim kućama. Tako će njujorški Metropolitan svakog dana u narednih (za sad) tjedan dana besplatno objaviti jednu od snimki iz svog ciklusa Met: Live in HD, koji je domaća publika nekoć mogla pratiti u Lisinskom.  Redom su tu naslovi željeznog repertoara – Bizetova Carmen, Verdijev Trubadur i Traviata, Puccinijev La Boheme, u kojima nastupaju najveće zvijezde opernog svijeta današnjice – Anna Netrebko, Elina Garanča, Natalie Dessay, Juan Diego Florez i mnogi drugi, a možete ih pratiti ovdje.

Bečka državna opera na svojim službenim stranicama također dnevno nudi izbor snimki iz svoje arhive, a među naslovima ćete pronaći i čitavu Wagnerovu tetralogiju Prsten Nibelunga (koju sad možete pogledati bez izlika) a kao poslasticu s njihovog repertoara izdvajamo opernu verziju Čehovljeve drame Tri sestre mađarskog skladatelja Pétera Eötvösa, koja se nalazi na repertoaru od 2016. godine, a za streaming će biti dostupna u utorak, 17. ožujka. Tri sestre u ovoj adaptaciji pjevaju tri – kontratenora.

Bavarska državna opera uz Verdijevog Trubadura, u kojem nastupaju Jonas Kaufmann i Anja Harteros, a sve u režiji francuskog živućeg klasika Oliviera Pyja, čiju je režiju Ukletog Holandeza zagrebačka publika mogla gledati prošle sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, nudi i naslov koji nešto rjeđe viđamo na repertoarima opernih kuća – to je Bartokov Modrobradi, jednočinka koja se za ovu prigodu izvodila zajedno s Bartokovim Koncertom za orkestar, a sve to u dobro prepoznatljivom režijskom potpisu Katie Mitchell. Akciji se od 18. Ožujka priključuje i berlinska Staatsoper Unter den Linden, na čijim stranicama ćete moći gledati niz naslova pod ravnanjem Daniela Barenboima i Zubina Mehte.

Televizijska kuća Arte nudi niz kurioziteta u svojoj videoteci – futurističko viđenje Puccinijeve Turandot u režiji Franka Aleua iz kompanije Fura del Baus, balet Pipi Duga Čarapa iz Helsinkija  ili opera Aus Licht suvremenog klasika Karlheinza Stockhausena u produkciji Nizozemske državne opera, a koja je zapravo izbor iz skladateljevog megaopusa LICHT koji se sastoji od čak sedam različitih opera temeljenih na motivima biblijske Knjige Postanka. Od plesnih poslastica tu je Xenos britanskog koreografa Akrama Khana, njegov posljednji cjelovečernji solo u kojem barata vokabularom suvremenog plesa i tradicionalnog indijskog katakalija.

Pozamašnu kolekciju opernih snimki, uključujući i onu Nikole Šubića Zrinjskog iz zagrebačkog HNK-a, možete pronaći na stranici projekta Operavision, gdje se 20. Ožujka očekuje i nova snimka Mozartovog ranog rada – Otmice iz saraja u režiji Davida McVicara.

Naposljetku, neke od klasika izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, kao što su performansi Marine Abramović, Vita Acconcija, Laurie Anderson, radove Mercea Cunninghama, Anne Terese de Keersmaeker, ali i snimku kompletnog Einstein on the Beach Philipa Glassa i Roberta Wilsona, možete pronaći na stranici Ubuweb.

Sigurno je da će ovaj period osim objavljivanja različitih snimki dovesti i do niza projekata koji će biti ciljano osmišljeni za prijenos uživo putem interneta, a do ponovnog susreta u kazališnim dvoranama možemo vam predložiti samo da u Facebook grupi Umjetnost dolazi vama koju je pokrenula redakcija kulture Radio studenta revno pratite sav umjetnički sadržaj koji možete konzumirati sigurno, preko interneta.

Od velikih institucija trendu objavljivanja snimki predstava online za sad se pridružilo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koje najavljuje da će putem Youtube kanala svakodnevno prikazivati predstave svih svojih ansambla, počevši od snimke predstave Tko pjeva zlo ne misli u režiji Renea Medvešeka. Ta adaptacija kultnog filma Kreše Golika, odnosno novele Dnevnik malog Perice Vjekoslava Majera, jedna je od najtraženijih predstava repertoara nacionalne kuće, što i ne čudi s obzirom na kultni status izvornika. Anu Šafranek i njenu sestru, tetu Minu, na sceni su odigrale Zrinka Cvitešić i Ivana Boban (obje nagrađene Nagradom hrvatskog glumišta za svoje izvedbe), dok su u ulogama gospona Fulira i Franje Šafraneka Krešimir Mikić i Dušan Bućan.

Tijekom idućeg razdoblja i Gradsko kazalište lutaka Split u vaš dom donosi neke od svojih najgledanijih predstava, a program započinje online premijerom predstave Šporki Špiro i Neposlušna Tonka u petak 20.3. u 18 sati. Predstavu možete gledati ovdje, a nakon online premijere predstava će biti dostupna za gledanje do daljnjega.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE