Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Proteklih dana prioritetno su cijepljeni radnici u medijima i kulturi. Ne i zaposlenici HNK u Zagrebu.

Proteklih dana prioritetno su cijepljeni radnici u medijima i kulturi. Ne i zaposlenici HNK u Zagrebu.

Usprkos smrtnom slučaju zbog korone u Zboru HNK u Zagrebu i kaznenoj prijavi protiv intendantice zbog upravljanja protupandemijskim mjerama, zaposlenici te kuće za razliku od brojnih drugih radnika u kulturi još uvijek se nisu našli na popisu za prioritetno cijepljenje.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već detajno pisali ovdje ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, 12. travnja potpisala je dopis upućen Hrvatskom novinarskom društvu (koje zahtjeve za prioritetno cijepljenje svojih članova upućuje od početka godine), HAVC-u, brojnim strukovnim udrugama u kulturi te javnim kazalištima, a kojim ih poziva da ispitaju interes svojih članova odnosno zaposlenika za cijepljenje, te da popise zainteresiranih do 15. travnja upute tom istom Ministarstvu kulture.

Dopis je upućen i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u kojem je upravljanje protupandemijskim mjerama još u studenome prošle godine rezultiralo kaznenom prijavom Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi protiv intendantice, a malo potom upravo od korona virusa preminuo je i jedan od zaposlenika, člana Zbora Ante Topić.

Stoga i nije čudno da se je interes za prioritetno cijepljenje iskazao nemali broj zaposlenika te kuće koji - podsjetimo - već mjesecima rade pandemiji usprkos.

No, desetak njih s kojima smo za potrebe ovog teksta razgovarali (podaci poznati redakciji), ne samo da do danas nisu dobili poziv za cijepljenje, nego od poslodavca nisu dobili nikakvu informaciju ni kad bi se i gdje isto moglo zbiti.

Za razliku od njih, brojni drugi kulturni i estradni radnici proteklog su vikenda cijepljeni u posebnoj akciji organiziranoj u prostorijama Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

Tako su bez cjepiva, primjerice, ostali članovi zbora, orkestra te solisti koji za 12. svibnja pripremaju operu Madama Butterfly, dok je upravo zbog epidemioloških mjera opreza otkazana za sutra najavljena izvedba dramske predstave Tri zime, što je već treće otkazivanje neke izvedbe u toj kući u manje od mjesec dana. Istovremeno, Uprava najavljuje povratak baletnog ansambla na scenu.

Kako je sve to moguće nakon višemjesečnog javnozdravstvenog skandala o kojem se raspravljalo i na čak dvije sjednice nadležnog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu,  dok je u tijeku DORH-ova istraga slijedom kaznene prijave protiv intendantice upravo zbog načina upravljanja protupandemijskim mjerama?

Upravo to pitali smo i Upravu HNK u Zagrebu i Ministarstvo kulture, ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI