Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Predizborni cirkus s cijepljenjem ide dalje: sad se možete javiti i – Ministarstvu kulture. Osim ako ste član HZSU!

Predizborni cirkus s cijepljenjem ide dalje: sad se možete javiti i – Ministarstvu kulture. Osim ako ste član HZSU!

Nakon što su pozive za cijepljenje počeli redovito dobivati i 30-godišnjaci, ali ne i građani stariji od 60 godina ili oni s kroničnim bolestima, u kaos oko cijepljenja uključilo se i Ministarstvo kulture. [DOKUMENT]

Nakon što su u medijima objavljene brojne priče koje dokazuju kako sustav prijava na platformi cijepise.zdravlje.hr nije ni u kakvoj koordinaciji s prijavama za cijepljenje obiteljskim liječnicima, te uz to iz samo Ministarstvu zdravstva poznatih razloga kao prioritetne tretira i 30-godišnjake, dok brojni umirovljenici i kronični bolesnici još uvijek nisu stigli na red, jučer se u cijeli taj kaotični proces odlučilo uključiti i Ministarstvo kulture i medija.

Naime, resorna ministrica, Nina Obuljen Koržinek, jučer je potpisala dopis upućen Hrvatskom novinarskom društvu (koje zahtjeve za prioritetno cijepljenje svojih članova upućuje od početka godine), HAVC-u, brojnim strukovnim udrugama u kulturi te javnim kazalištima, a kojim ih poziva da ispitaju interes svojih članova odnosno zaposlenika za cijepljenje, te da popise zaiteresiranih do 15. travnja upute tom istom Ministarstvu kulture.

No, rečeni dopis nije upućen i Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika (HZSU), onoj koja okuplja cca 1400 umjetnika čiji je rad od 'posebnog značaja za Republiku Hrvatsku' i koji ni po kojem propisu ne moraju biti članovi bilo koje druge strukovne organizacije. Ministarstvo je, naravno, upoznato s činjenicom da brojni članovi HZSU nisu članovi drugih udruga, jer je ta činjenica bila sporna i u posljednjem javnom pozivu za pomoć umjetnicima, a koji su za razliku od ostalih covid-19 pogođenih djelatnosti, pomoć od države dobili tek za 5 od ukupno 13 mjeseci koliko pandemija već traje.

Dakle, upravo oni kulturni radnici čija egzistencija izravno ovisi o tome hoće li ili ne nastaviti raditi u pandemijskim okolnostima, jer drugih izvora primanja nemaju, upravo oni 'preskočeni' su u pozivima na prioritetno cijepljenje.

"Važno je napomenuti da iskazivanje interesa za uvrštenje na listu prioriteta u ovom trenutku ni na koji način ne utječe na već iskazani interes za cijepljenje liječnicima obiteljske medicine ili putem portala cijepise.zdravlje.hr te da se isti ne treba otkazivati do trenutka poziva na cijepljenje od strane Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo. Termini cijepljenja ovisit će isključivo o prioritetima koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravtsvo te nadležni lokalni i područni zavodi za javno zadravstvo i institucije koje provode cijepljenje, dok će mogućnost odabira određene vrste cjepiva ovisiti o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja.", stoji među inim u dopisu ministrice kulture i medija.

Zbog svega navedenog zatražili smo i žurno očitovanje Ministarstva kulture i medija, kao i HZSU, te ćemo ih  - ukoliko ih i kad primimo - odmah objaviti.

Plan cijepljenja (003)

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE