Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > HNK u Zagrebu slalo Ministarstvu kulture osobne podatke netestiranih zaposlenika

HNK u Zagrebu slalo Ministarstvu kulture osobne podatke netestiranih zaposlenika

Sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća pisali su ministrici kulture i medija, zagrebačkom gradonačelniku te Odborima za kulturu Sabora i Gradske skupštine te iznijeli teške optužbe na račun Uprave HNK u Zagrebu. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od travnja je u više navrata e-poštom kabinetu ministrice kulture i medija upućivala popis zaposlenika koji se, s ili bez opravdanja, nisu odazivali na testiranje na COVID-19 koje je organizirao poslodavac.

Stoji to u dopisu što su ga nakon sastanka s upravom kazališta 29. rujna uputili Ministarstvu kulture, zagrebačkom gradonačelniku te Odborima za kulturu Grada i Sabora uputili sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća.

Kako navode u svom pismu:

"Takav čin smatramo krajnje nezakonitim postupanjem osobnim podacima zaposlenika HNKa te zlouporabom osobnih podataka zaposlenika od strane Uprave, a sve u korist omalovažavanja zaposlenika i uzdizanja Uprave, što potvrđuje i sljedeća konstatacija poslovne ravnateljice:

„U posljednje vrijeme smo Vam u nekoliko navrata slali izvješća o testiranju zaposlenika, odnosno popise istih koji se pozivu na testiranje nisu odazvali. Primarno se tu radi o članovima Opere.”"

Bez upozorenja Ministarstva kulture i medija?

Iz dokumentacije kojom raspolažemo proizlazi dodatno zabrinjavajuća činjenica da Ministarstvo kulture i medija nije upozorilo Upravu HNK u Zagrebu da je takvo prosljeđivanje osobnih podataka zaposlenika - nezakonito.

Podsjetimo, još u srpnju ove godine brojne su instance, od sindikata preko Agencije za zaštitu osobnih podataka, do tvrtki specijaliziranih za tzv GDPR javno iznijele mišljenje kako poslodavci nemaju zakonsko uporište tražiti bilo kakvu medicinsku dokumentaciju od zaposlenika, pa tako i onu o cijepljenju, a onda je shodno tome i dijeliti.

Tome usprkos, iz prepiske koju prenosimo (a u kojoj smo zatamnili osobne podatke zaposlenika), razvidno je kako je poslovna ravnateljica HNK u Zagrebu, Valentina Vidović kabinetu ministrice slala popise zaposlenika koji iz bilo kojeg razloga nisu pristupili testiranju na COVID-19. Da je bila upozorena kako takvo što nije zakonito, Vidović sigurno ne bi opetovano slala popise netestiranih zaposlenika.

 

 


Sezona u 'pretpandemijskom' obliku

No, iako je Ministarstvu kulture i medija prosljeđivala popise netestiranih zaposlenika, Uprava kuće - tvrdi Radničko vijeće - tekuću je sezonu većinom planirala "s izvođenjem predstava u „pretpandemijskom" obliku, a tu je i činjenica da Uprava nije u pisanom obliku obavijestila ansamble na koji je način planiran rad, a kamoli da je osigurala uvjete rada kako za nove, tako i za reprizne produkcije."

Stoga Radničko vijeće upozorava: "Svojevrsni „status quo“ akumulira neizvjesnost i zabrinutost kod zaposlenika koji su svi željni raditi, a kojima je rad u normalnim uvjetima doveden u pitanje, te se sada već može usporediti s onim iz istog razdoblja prošle godine."

Konačno, zaključuju: "Potvrđuje se činjenica da se u HNK-u Zagreb krše zakoni i prava radnika iz dana u dan, kao što se dokazuje i nesposobnost ove Uprave da organizira i planira rad u našoj krovnoj kazališnoj instituciji te da unatoč našim brojnim upozorenjima, ulazimo u još jedan vrlo neizvjestan početak sezone."

Dopis_HNK_29092021
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI