Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > BLOG: Jeftinije je iznajmiti sabornicu nego kazalište

BLOG: Jeftinije je iznajmiti sabornicu nego kazalište

Dapače, u nekim slučajevima i duplo jeftinije!
Share on facebook
Share on twitter

Dobar dio domaće javnosti jučer je iznenadila informacija da je sabornicu, kao i druge prostorije Hrvatskog sabora moguće - unajmiti. Dapače, Europska pučka stranka (EPP) održat će za mjesec dana sjednicu svog predsjedništva i onu skupštine, baš u Saboru.

Cijena? Sitnica.

Kako navodi Tportal, sabornicu, dvoranu u kojoj se održavaju plenarne sjednice moguće je unajmiti za 35 tisuća kuna. Mala vijećnica, u kojoj su se nekoć održavale sjednice Županijskog doma, može se iznajmiti za 15 tisuća kuna. Dvorana "Ante Starčević" iznajmljuje se za 10 tisuća kuna, dvorana "Josip Jelačić" za 9.500 kuna, dvorana "Janko Drašković" za 8.000 kuna, dvorana "Ivan Mažuranić" za 7.500 kuna, dvorana "Ivan Kukuljević" za 7.000 kuna, dvorana "Stjepan Radić" za 7.000 kuna te dvorana "Eugen Kvaternik" za 6.500 kuna.

Usporedbe radi, najam scene Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu stajat će vas 40.000 kn + PDV, a one zagrebačkog HNK najmanje dvostruko toliko, dakle 80.000 kn + PDV.

Daleko manju scenu, onu Gradskog kazališta Gavella, u neumjetničke svrhe unajmiti možete za cca 26.810 kn + PDV, dakle i više nego dvostruko jeftinije od najma Male vijećnice. Slične cijene dočekat će vas i u drugim zagrebačkim gradskim teatrima, ali i onima diljem zemlje pa ćete npr. Istarsko narodno kazalište u Puli, točnije njegovu veliku dvoranu platit 25.000,00 kn + PDV.

No, rečena kazališta - za razliku od Sabora - svoje prostore mogu iznajmljivati u vrlo ograničenom broju termina jer iznajmljivanje ne spada u njihovu matičnu djelatnost, a nerijetko sredstvima uprihođenim najmom ne mogu samostalno raspolagati, već ih moraju trošiti u svrhe u koje im to naloži osnivač - obično jedinica lokalne samouprave.

Nad Saborom je - kako vole reći naši zastupnici - samo Bog, pa nema potrebe da se tamo ograničava broj termina za najam, a uz to je - budimo iskreni - sabornica ionako većinu vremena - prazna.

Ako vam je pak palo na pamet da su kazališta skuplja od sabornice zbog silne raspoložive opreme, razmislite opet. Naime, rasvjetnom i zvučnom, te drugom opremom u kazalištima može rukovati samo netko za to ovlašten. Ili kraće: ako želite koristiti kazališnu scensku tehniku, osim najma morat ćete platiti i honorar osoblja ovlaštenog da njom upravlja.

Kapacitet gledališta također nije od presudne važnosti u ovoj priči, jer EPP kao ni eventualno zainteresirani najmoprimci koji Sabor koristili za vjenčanja, krstitke ili proslave diplome, ulaznice sasvim sigurno neće naplaćivati. Dapače, Sabor za razliku od većine hrvatskih komunalnih kazališta ima sjajno riješen problem parkiranja, a o cijenama u saborskom restoranu i onima u 'običnim' kongresnim ili dvoranama za vjenčanja da i ne govorimo.

Ukratko, nesrazmjer u trošku najma središta hrvatske parlamentarne demokracije, koje zbog svog značaja ima čak i spomendan (a od iduće godine opet i praznik), i troška najma hrvatskih kazališta, nije stvar previda, nepromišljenosti ili nečeg sličnog. Upravo suprotno.

Naime, treba li vam bolji dokaz da je kultura u Hrvatskoj - na visokoj cijeni?

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE