Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Tribina: Što se vidi iz ostavštine Radovana Ivšića?

Tribina: Što se vidi iz ostavštine Radovana Ivšića?

Tribina na temu 'Što se vidi iz ostavštine Radovana Ivšića' zbit će se  u okviru manifestacije "Muzeji izvan muzeja: MSU 10" u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u subotu, 11. 5. u 19 sati.

Muzej nije samo oaza umjetnosti i sedimentiranog znanja nego i ishodište istraživanja koja otkrivaju i povezuju raznorodne discipline i otvaraju nepoznate prostore.

Muzej suvremene umjetnosti tako je snimanjem svjedočanstava pjesnika i dramatičara Radovana Ivšića u Parizu i u Zagrebu (u lugarnici na Sljemenu) u posljednjoj godini njegova života potaknuo niz pitanja i interpretacija povijesnih okolnosti i interdisciplinarnih dodira, pa i dvije izložbe 2015. godine: u Muzeju suvremene umjetnosti pod naslovom Nepokorena šuma autorica književnice Annie Le Brun i povjesničarke umjetnosti Snježane Pintarić i u Hrvatskom glazbenom zavodu (koju je slijedio zbornik tekstova o Družini mladih) kojoj su autorice bile muzikologinje Nada Bezić i Seadeta Midžić.

Otkriveni su nepoznati rukopisi i izronili zanimljivo dizajnirani uporabni predmeti Družine, a iz sjene nemilog doba izdvojio se jedan krug članova i sudionika te, ne samo kazališne avanture, i ocrtalo se područje intenzivne i poticajne suradnje na svim umjetničkim područjima. Ivšić, aktivni član Bretonove nadrealističke grupe, prema riječima Ive Maleca uz Vladu Habuneka duša kazališnih entuzijasta Družine mladih, bio je i strastveni i lucidni svjedok umjetničkih, društvenih i političkih drama svog vremena.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE