Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Zanimanje: dramaturg – Plesna dramaturgija

Zanimanje: dramaturg – Plesna dramaturgija

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i književni klub Booksa nastavljaju suradnju na novom ciklusu tribina “Zanimanje: dramaturg”.

Prošle godine organizirali su ciklus “Nove generacije” na kojemu su predstavljali svoje mlađe članstvo u dijalogu s iskusnijim kolegama, a bavili su se temama pisanja za izvedbene i audiovizualne umjetnosti. Ove godine tribine pod zajedničkim imenom “Zanimanje: dramaturg” posvećuju temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije.

Na prethodnim tribinama obradili su teme dvostrukog života dramaturga i dramaturgije u kazališnim institucijama. Razgovarali su o različitim uvjetima rada u kojima dramaturzi djeluju: s jedne strane, u prekarnim kulturnim kontekstima u kojima često žongliraju s nekoliko profesija odjednom, nasuprot poziciji i funkciji malobrojnih dramaturga zaposlenih u kazališnim institucijama.

U ovoj, posljednjoj tribini u ciklusu “Zanimanje: dramaturg” razgovaraju o plesnoj dramaturgiji, koja čak i u kazališnim krugovima ostaje neprepoznata s obzirom na to da se u domaćem kontekstu rad dramaturga još uvijek poistovjećuje s radom na tekstu. Štoviše, nerijetko se događa da se još uvijek i plesači i kazalištarci iznenade na spomen pojma plesnog dramaturga iako je u nekim kontekstima upravo rad dramaturga u plesu bio ključan za emancipaciju te autorske pozicije u izvedbenim umjetnostima. U domaćem kontekstu, pak, plesna dramaturgija zauzima posebno mjesto na rubovima vidljivosti, što je neodvojivo od položaja domaće plesne umjetnosti koja se i dalje razvija u izvaninstitucionalnim okvirima.

Stoga će, ovom tribinom postaviti pitanja o plesu kao vrsti kritike, novim formatima organizacije, kao i potrebi za dokumentiranjem (i arhiviranjem) plesa kao efemerne umjetnosti. U parku ispred Bookse 28. svibnja u 18 sati na ovu temu razgovaraju dramaturginje i članice SPID-a Ivana Ivković, Maja Sviben i Nina Gojić, uz moderiranje Nikoline Rafaj.

Ovim ciklusom Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želimo doprinijeti vidljivosti našeg članstva i našeg polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da ćemo zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države.

Ciklus razgovora "Zanimanje: dramaturg" financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE