Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Tribina ‘Dramaturgija u kazališnim institucijama’

Tribina ‘Dramaturgija u kazališnim institucijama’

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i književni klub Booksa nastavljaju suradnju na novom ciklusu tribina “Zanimanje: dramaturg”.

Prošle godine SPID je organizirao smo ciklus “Nove generacije” na kojemu su predstavljali svoje mlađe članstvo u dijalogu s iskusnijim kolegama, a bavili su se i temama pisanja za izvedbene i audiovizualne umjetnosti. Ove godine tribine pod zajedničkim imenom “Zanimanje: dramaturg” posvećuju temama specifičnih oblika i uvjeta rada u polju dramaturgije, njihovim nevidljivim aspektima te položajem takvog rada u odnosu na kulturne i obrazovne institucije.

Na prošloj tribini iz ovog ciklusa razgovaralo se o dvostrukom životu dramaturga, fokusirajući se na uvjete rada u prekarnim kulturnim kontekstima, a druga tema koju predstavljaju jest dramaturgija u kazališnim institucijama.

Premda većina dramaturga radi upravo u prekarnim uvjetima, bez mogućnosti stalnog zaposlenja i dugoročnog planiranja vlastite prakse, u sistematizacijama većine domaćih kazališta predviđeno je radno mjesto dramaturga. Međutim, tek vrlo mali broj tih kazališta ima zaposlene dramaturge na tim radnim mjestima. O razlozima zašto je tome tako, te što bi uopće trebao raditi dramaturg zaposlen u jednoj kazališnoj instituciji i koji odnos on/a zauzima u čvrstim hijerarhijama institucionalnog kazališta, razgovarat ćemo 30. travnja 2021. u 18 sati u parku ispred kluba Booksa. Gosti tribine su Nataša Antulov, dramaturginja donedavno zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, Dubravko Mihanović, dramaturg zaposlen u Gradskom dramskom kazalištu Gavella i Mirna Rustemović, dramaturginja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tribinu moderira članica SPID-a Lucija Klarić, predstavljena u prethodnom ciklusu “Nove generacije”.

Ovim ciklusom Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela najavljuje objavu strukovnog priručnika za definiranje radnih i autorskih prava te određivanje pravednih naknada za rad u polju filma, televizije, radija, izvedbenih umjetnosti i videoigara, kojime kao strukovna udruga želimo doprinijeti vidljivosti našeg članstva i našeg polja rada, ali i otvoriti dijalog s ostalim radnicima u kulturi u nadi da ćemo zajednički izboriti bolje uvjete za rad i adekvatnije budžete za kulturu na razini države.

Ciklus razgovora "Zanimanje: dramaturg" financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE