Treća smjena u Rijeci

Optužbe, otvorena pisma i ostavke padale su jučer u Rijeci. Kiša nije. [DOKUMENT]

Prva smjena

Dan je počeo otkrićem Novog lista da ravnateljica Hrvatske drame nema nostrificiranu diplomu jer je intendant Blažević odlučio da to nije potrebno.  Bila sam uvjerena da će to biti jedna od ključnih tema tribine "Kakvo kazalište želimo?", a zbog koje sam se upravo spremala za Rijeku. Malo je reći da sam se prevarila.

Druga smjena

Skandali već dugo potresaju riječko kazalište. Prvo je Novi list otkrio da intendant Zajca ima "zlatni padobran", te da ga je nakon isteka ili prekida mandata iz bilo kojeg razloga kazalište dužno zaposliti na za njega rezerviranom mjestu "glavnog dramaturga".  Mi smo pak otkrili da Blaževića po prekidu radnog odnosa s kazalištem čeka i 'otpremnina' u vidu naknade za tridesetak predstava na koje polaže prava temeljem činjenice da je zapošljavao samog sebe. Radnim mjestom na neodređeno 'počastio' je pak svoju poslovnu ravnateljicu, kako ni ona ne bi ostala 'praznih ruku' po isteku ili prekidu njegove intendanture. Konačno, Kazališno vijeće u pitanje je dovelo zakonitost intendantova angažmana na EPK, vrijednog 128,757.58 kn, a potom i slične angažmane njegovih najbližih suradnika, ravnateljice Hrvatske drame i vršitelja dužnosti šefa tehnike.  I dok su intendantovu 'ispričnicu' u tom slučaju nevjerojatnim pravnim ekshibicijama potpisali Grad Rijeka i Ministarstvo kulture, ravnatelji su se našli na brisanom prostoru i prijetio im je otkaz.

U autobusu za Rijeku, negdje poslije Karlovca, saznajem da je zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Rijeci, Bojan Šober, uputio otvoreno pismo vijećnicima Grada Rijeke u kojem traži da "poduzmu nešto" u svezi s neodrživim stanjem u kazalištu. Šober izravno upire prstom u intendanta Blaževića i piše kako je "potpuno nevjerojatna spremnost intendanta i njemu odanih, vrlo rijetkih, ali vrlo odanih zaposlenika Kazališta da doslovno vladaju Kazalištem protivno svim ljudskim i profesionalnim standardima. Pritom na sve načine pokušavajući izigrati propisane procedure, nimalo ne prezajući koristiti se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, prijetnjama, plašenjima, obmanama ili omalovažavanjima...".

Šober, koji u Kazališnom vijeću predstavlja Grad potom detaljno opisuje manipulaciju kojom je Blažević spriječio da Kazališno vijeće u zakonskom roku razmatra jesu li se stekli uvjeti za izvanredne otkaze o radu ravnateljici Hrvatske drame i vršitelju dužnosti ravnatelja tehnike.

Nakon što predsjednik Kazališnog vijeća shvati da je nasjeo na neistinu, saziva pa otkazuje sjednicu i na koncu daje ostavku iz zdravstvenih razloga, i time je tvrdi Šober, blokiran rad Kazališnog vijeća jer je prethodno ostavku na članstvo u dao i predstavnik zaposlenika.

OTVORENO PISMO VIJEĆNICIMA GRADSKOG VIJEĆA

No, za čudo ni o tom pismu kao ni o otkriću Novog lista neće biti previše riječi na tribini na kojoj te večeri sudjelujem i zbog koje sam zapravo i došla u Rijeku.

Treća smjena

U organizaciji nezavisne liste kojoj pripada i predsjednica Odbora za kulturu Grada Rijeke, u dvorani Transadria održana je panel diskusija "Kakvo kazalište želimo". Uz predsjednicu Odbora Mašu Magzan i intendanta HNK u Rijeci, na tribini su sudjelovali još i Nikola Petković i Branko Mijić. Dvosatna rasprava nije urodila nekim novim saznanjima, ali jest jednim priznanjem. Naime, intendant Blažević otkrio je kako funkcionira mehanizam njegovog spornog ugovora o radu u HNK Rijeka.

"Režirao sam deset opera u Zajcu, ali one su bile višak u odnosu na zahtjev osnivača", rekao je Blažević.

U prijevodu: Blažević je kao operni redatelj debitirao u Zajcu i to na poziv intendanta Blaževića, ali izvan obaveznog programa koji od kazališta traži i financira osnivač. Oduševljen viđenim, intendant Blažević je redatelju Blaževiću povjerio još niz angažmana, pa je trenutno broj Blaževićevih opernih režija u dva mandata intendanta Blaževića dosegnuo respektabilnih 10 predstava.

Koje Grad Rijeka, doduše, od intendanta Blaževića nikad nije naručio. Ali će ih ipak platiti. Jer je s Blaževićima ugovorio naplatu autorskih prava na "njihove" predstave u trenutku kad napuste kazalište.

Shvativši što su upravo priznali Blaževići su mene optužili za reket, a to je ujedno bio i najduhovitiji trenutak večeri.

No, u tom je času panel već trajao dvostruko dulje no što je bilo originalno predviđeno, pa je brzo okončan, iako se diskusija nastavila i u neformalnom obliku. Nažalost, ja u njoj više nisam mogla sudjelovati jer sam morala hvatati zadnji raspoloživi bus iz Rijeke za Zagreb, a koji - vjerovali ili ne - kreće u 20:40.

Zbogom Zaljevu!

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE