Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ministarstvo kulture hitno mora reagirati: zapisnici Kazališnog vijeća HNK Split su falsificirani?

Ministarstvo kulture hitno mora reagirati: zapisnici Kazališnog vijeća HNK Split su falsificirani?

Gradsko vijeće Splita trebalo bi 29. siječnja odlučivati o imenovanju intendanta HNK Split, no postoje ozbiljne sumnje u zakonitost cijelog procesa izbora pa bi u najhitnijem roku reagirati moralo Ministarstvo kulture. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

29. siječnja splitsko Gradsko vijeće trebalo bi odlučivati o prijedlogu Kazališnog vijeća HNK Split da intendantom imenuje aktualnog ravnatelja karlovačkog Zorin doma bivšeg zamjenika ministra kulture i dugogodišnjeg člana HDZ-a, Srećka Šestana.

No, jedan od kandidata na tom istom natječaju, Vicko Bilandžić, jučer je na Facebooku objavio demantij zapisnika sjednice Kazališnog vijeća na kojem je donesena odluka o izboru kandidata, tvrdeći da navodi o sadržaju njegovog razgovora s tim istim vijećem ni malo ne odgovaraju stvarnosti.


Riječ je o doista ozbiljnoj optužbi koja, međutim, ima i jednu začkoljicu. Naime, kako je iz sporne dokumentacije razvidno, Kazališno vijeće HNK Split snima svoje sjednice, pa ovaj spor relativno brzo i jednostavno može biti riješen preslušavanjem zapisa.

Doduše, u tom slučaju bilo bi podjednako, ako ne i zanimljivije preslušati i zvučni zapis prethodne 11. sjednice istog tog vijeća, kad mu je u goste stigao gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara s najbližim suradnicima. Osim što je u domaćoj praksi gotovo posve neuobičajen događaj da gradonačelnik dolazi u goste Kazališnom vijeću, još je zanimljivije zašto se taj susret zbio neposredno pred izbor novog intendanta.

Ako je vjerovati zapisniku, gradonačelnik je tom zgodom samo uvjeravao vijećnike u svoje dobre namjere i vezane ruke u slučaju HNK Split, a vijećnicima je to bilo dovoljno da prestanu biti zabrinuti nad sudbinom drugog najzaduženijeg teatra u zemlji. I da na idućoj sjednici sve kandidate za intendanta - ako je vjerovati zapisniku za koji Bilandžić tvrdi da je falsifikat - pitaju redom isto pitanje:  jesu li spremni zaposlenicima davati otkaze?

Za rješavanje ovog prvoklasnog skandala po zakonu je nadležno Ministarstvo kulture.

Jer kako kaže Zakon o kazalištima:

Članak 38.

Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata nacionalnih kazališta i nacionalnih kazališnih družina obavlja Ministarstvo kulture.
Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata ostalih javnih kazališta i javnih kazališnih družina obavlja županijsko tijelo državne uprave nadležno za poslove kulture, odnosno gradski ured za kulturu Grada Zagreba.
Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata privatnih kazališta i privatnih kazališnih družina obavlja se sukladno propisima prema kojima su osnovana.

Ministarstvo kulture, dakle, mora hitno provesti nadzor nad zakonitošću rada HNK Split, te možebitno zbog toga zaustaviti proces imenovanja intendanta jer demantij Vicka Bilandžića baca ozbiljnu sjenu na dosad provedeni postupak.

S druge pak strane, povuče li Ministarstvo takav potez sasvim je izvjesno da će natječaj morati biti poništen, jer će propisani krajnji rok za imenovanje isteći do konca čak i najbržeg upravnog nadzora.

Zasad ni Ministarstvo, ni kazališno vijeće ni uprava HNK u Splitu nisu komentirali cijeli ovaj slučaj, koji dodatno komplicira ionako prilično neugodnu priču o izboru intendanta, a koja - podsjetimo - traje od listopada 2017. godine!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI