Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kazališno vijeće HNK Split: Ne sumnjajte u nas!

Kazališno vijeće HNK Split: Ne sumnjajte u nas!

Kazališno vijeće kojem je uspjelo previdjeti činjenicu da nemaju zakonske uvjete za raspisivanje natječaja, zbog čega je isti poništen, odlučilo je danas medijima udijeliti lekciju o propisima.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališno vijeće HNK Split koje od listopada 2017. godine ne uspijeva izabrati intendanta te kuće, odaslalo je danas medijima priopćenje u kojem se zgraža nad činjenicom da netko njihovu vjerodostojnost dovodi u pitanje, uz to zdušno braneći čast kandidata kojeg su ovaj put odabrali.

Prvi je natječaj - podsjetimo - propao jer su gradski vijećnici procijenili da jedini zainteresirani, Ivan Leo Lemo, nema dovoljno ambiciozan plan za sanaciju tuđih dugova.

Drugi je natječaj propao jer ga je Kazališno vijeće protuzakonito raspisalo, prije no što je Gradsko vijeće izglasalo četverogodišnji programski i financijski okvir.

Potom je konačno raspisan aktualni, treći natječaj na kojem je od 4 kandidata Kazališno vijeće odabralo Srećka Šestana, obrazloživši to njegovom impresivnom upravljačkom karijerom i niti jednom jedinom riječju ne spomenuvši njegov program.

Tome usprkos, u današnjem odrješitom, te kao i Šestanov program - nelektoriranom - priopćenju, Kazališno vijeće navodi:

Zbog učestalih proizvoljnih te netočnih napisa i ocjena u dijelu medija vezanih uz prijedlog Kazališnog vijeća splitskoga HNK o  imenovanju Srećka Šestana za intendanta  koji je upućen splitskom Gradskom vijeću na usvajanje,  još jednaput podsjećamo da je prijedlog donesen JEDNOGLASNO / dakle odlukom i  predstavnika osnivača i zaposlenika kazališta  / .Odluka je donesena ne samo na temelju uvida u predložene  programe nego I na temelju usmenih 45 minutnih razgovora sa svakim od  kandidata  pa je nakon vrlo iscrpnih pitanja i  odgovora  Kazališno vijeće donijelo svoju stručnu i mjerodavnu ocjenu te prijedlog proslijedilo Gradskome vijeću .

Kazališno vijeće koje samo sebe naziva 'stručnim i mjerodavnim' pri tome ne komentira činjenicu da je u programu bivšeg pomoćnika ministra kulture Petar Iljič Čajkovski postao Tchaikovsky, a kamo li službene podatke Grada Rijeke o rezultatima njegove prethodne intendanture.

Umjesto toga, Kazališno vijeće podsjeća sve zainteresirane da se Srećko Šestan nije gnjavio preuzimanjem natječajne dokumentacije.

Osim što se neargumentirano izražava sumnja u objektivnost jednoglasne odluke Kazališnog vijeća ,začuđuje i ponavljanje potpuno netočne informacije kako je je predloženi kandidat za intendanta splitskoga HNK ,Srećko Šestan nedopustivo ignorirao preuzimanje dokumentacije o programskom I financijskom okviru splitskoga HNK. Uvidom u Statut HNK Split ,koji je objavljen na njihovim mrežnim stranicama, u članku 18. “Natječaj za imenovanje intendata” izrijekom piše da  “Programski i financijski okvir čine sastavni dio natječaja za imenovanje intendanta i dostupni su kandidatima na uvid. Dakle s vrlo malo truda I traganja za točnom informacijom , razvidno je da preuzimanje te dokumentacije kandidatima nije obvezujuće . Osim toga I svi kandidati s kojima je Kazališno vijeće obavilo razgovore ,najavljivali su potrebu provođenja naknadne ,stručne tzv. dubinske financijske analize stanja u splitskome HNK-u .

Doista, Šestan po Zakonu o kazalištima (višem aktu od Statuta), ne samo da nije morao preuzeti dokumentaciju, nego mu je istu HNK Split moglo samo ponuditi na uvid, pa to stoga nitko ozbiljan nije dovodio u pitanje. Naime u Zakonu u kazalištima stoji:

Članak 28.
Za vrijeme natječajnog roka svakom kandidatu kazališno vijeće dužno je osigurati uvid u utvrđeni programski i financijski okvir, u izvješće o poslovanju i ostvarenom programu te kadrovske i financijske pokazatelje.
Pravo na uvid iz stavka 1. ovoga članka obvezno se navodi u tekstu natječaja te mjesto i vrijeme u kojem se može ostvariti. Podatke koje sazna uvidom kandidat ne smije javno iznositi niti objavljivati.

No, kad Kazališno vijeće već inzistira, nije zgorega napomenuti kako je programski i financijski okvir te godišnja financijska izvješća kazališta moguće naći online, ali ne i podatke o kadrovskom stanju kuće, što je u slučaju splitskog teatra najneuralgičnija točka kuće. Primjerice, tamošnji orkestar de facto ne može funkcionirati bez vanjskih suradnika. Kojih, koliko, zašto, to nisu javni podatci.

Ukratko, Kazališno vijeće HNK Split odaslalo je danas medijima čudnovato i ničim izazvano priopćenje iz kojega se zapravo sa sigurnošću može iščitati samo njihova nervoza.

Sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se pak odlučivati o njihovom prijedlogu imenovanja intendanta trebala bi se zbiti najkasnije do konca siječnja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI