Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Tri kandidata za intendanta HNK Split

Tri kandidata za intendanta HNK Split

Kazališno vijeće HNK Split na današnjoj je sjednici ustanovilo kako su tri od četiri pristigle prijave na ponovljeni natječaj za intendanta - valjane. Samo jedan od kandidata ima iskustva s vođenjem nacionalnog teatra, ali ne baš bajnog. Mandat je završio s minusom od 3.6 milijuna kuna! [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Nakon višekratne natječajne agonije i imenovanja vršitelja dužnosti, danas je ustanovljeno da čak tri kandidata imaju želju i formalne uvjete postati intendantom HNK Split.

Na natječaj su doduše pristigle četiri prijave, ali je jednu od njih Kazališno vijeće odbacilo zbog nepotpune dokumentacije. Po srijedi je bila prijava članice Orkestra HNK u Splitu, Majde Goluže koja se proteklih godina gotovo u pravilu neuspješno prijavljuje na intendantske natječaje. Sličnu natječajnu povijest ima i Filip Glavina, ekonomist koji se osim na natječaj za intendanta HNK u Splitu javljao i na natječaj za ravnatelja GKM i kojemu nitko ne daje ozbiljnije šanse za imenovanje.

Stoga će se 'bitka' voditi između glumca HNK u Splitu, Vicka Bilandžića koji je svoju kandidaturu najavio ovdje i obećao javno objaviti svoj program, te - Srećka Šestana, aktualnog ravnatelja karlovačkog Zorin doma. Šestan se posljednjih mjeseci u medijima često spominjao kao potencijalni kandidat za ravnatelje raznih kazališta, a najglasnije prilikom poništavanja natječaja za intendanta HNK Šibenik, kad se nagađalo da se to radno mjesto 'čuva' baš za njega.

No, Šestan se na koncu na šibenski natječaj nije ni javio, već je ostao u Karlovcu gdje kao ravnatelj gradskog teatra ima treći najveći budžet za reperezentaciju među svim komunalnim teatrima u zemlji, odnosno drugi po udjelu u ukupnom proračunu kazališta.

Šestan, istaknuti član HDZ-a i bivši pomoćnik ministra kulture za mandata Bože Biškupića te ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost (dok je sadašnja ministrica bila šefica kabineta, a potom i državna tajnica), već je jednom vodio nacionalni teatar i to HNK Rijeka i to od 1999. do 2003. godine. Stoga smo od Grada RIjeke zatražili službene podatke o rezultatima poslovanja HNK Ivana pl. Zajca u Šestanovu mandatu, no kako nam je odgovoreno da ćemo podatke dobiti u zakonom propisanom roku od 15 dana, morat ćemo se - u međuvremenu - poslužiti medijskim napisima iz tog vremena.

Kako je Zarezu (br. 103), pisala Kim Cuculić:

"S jednakom dobrohotnošću gradske su vlasti svojedobno podržale i dosadašnjeg intendanta Srećka Šestana, ali je u međuvremenu “ljubav” između njega i Grada pukla. U međuvremenu, dugovi Kazališta su se nagomilali, nije riješen problem pomlađivanja umjetničkog kadra, a posljednjih mjeseci riječki je teatar potresala i borba kazalištaraca za povišenje sramotno niskih plaća. Zbog velikih financijskih problema, na kraju nisu realizirana ni dva najavljena premijerna naslova pa se ne može kazati da je Srećko Šestan kraj svog mandata dočekao u optimističnom raspoloženju. Kako se špekulira da dugovi Kazališta u ovom trenu dosežu oko 3,600.000 kuna, ne čudi što je Mani Gotovac kao glavni uvjet za preuzimanje svoje nove dužnosti Gradu Rijeci postavila otpis dugova, za što je u dosadašnjim pregovorima s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i dobila određeno jamstvo"

Šestan je dakle prilično neslavno završio svoju prethodnu epizodu na čelu nekog nacionalnog teatra, a sada figurira kao kandidat za 'sanacijskog upravitelja' drugog najzaduženijeg HNK u zemlji?

Hoće li ga o tome išta pitati i Kazališno vijeće s kojim tek treba obaviti razgovor za posao, saznat ćemo idućih dana.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/dokumenti/zarez.pdf

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI