Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > HNK Split ima ‘kućnog’ kandidata za intendanta

HNK Split ima ‘kućnog’ kandidata za intendanta

U ponedjeljak, 26. studenoga završava prijavni rok trećeg uzastopnog natječaja za intendanta HNK u Splitu, za kojim se traga već 14 mjeseci!
Share on facebook
Share on twitter

Naime, na prvi natječaj za intendanta drugog najzaduženijeg teatra u zemlji (s minusom od 4.460.229 kn na dan 1.1.2018.) javio se samo redatelj Ivan Leo Lemo, no Gradsko ga je vijeće odbilo imenovati uz formalno objašnjenje da mu plan sanacije nije dovoljno ambiciozan, premda se isti u natječajnoj dokumentaciji uopće nije tražio. Ta i brojne druge nelogičnosti bile su, ispostavilo se, tek smokvin list za skrivanje činjenice kako Željko Kerum ima 'svog' kandidat za ravnatelja Opere i njegovim izborom uvjetuje i izbor intendanta. A onda je još ulje na vatru dodao i ravantelj Baleta ucjenjujući teatar 'skidanjem' svojih autorskih projekata s repertoara ako mu se ne produži mandat.

Ukratko, dugovi su ostali, Lemo nije izabran, a na novi natječaj trebalo je čekati punih 7 mjeseci. U tom su razdoblju splitski gradski oci vabili brojne domaće kazalištarce, da se prihvate intendanture, no svi su redom tu ponudu odbili. Potom je neposredno pred isticanje mandata aktuanog intendanta Gorana Golovka raspisan drugi natječaj, no isti je odmah neslavno propao iz proceduralnih razloga. Naime, iako se za razliku od svih drugih sličnih tijela u ovoj zemlji Kazališno vijeće HNK u Splitu sjetilo u natječaj uvrstiti povlastice iz Zakona o braniteljima, posve je zaboravilo na meritum stvari, pa je natječaj rapisalo bez temeljnog dokumenta - financijskog i programskog okvira za iduće četverogodišnje razdoblje.

Zbog toga je ministrica kulture bila prisljena imenovati vršitelja dužnosti intendanta, a što je pristao biti dotadašnji intendant Golovko.

I onda je konačno raspisan treći, aktualni natječaj, na koji dosad nije pristigla niti jedna prijava, a sasvim je izvjesna tek jedna jedina kandidatura. I to - iz kuće.

Na natječaj se, naime, planira javiti Vicko Bilandžić, član ansambla Drame s trinaestogodišnjim stažem, ali i poduzetničkim iskustvom.

41-godišnji Bilandžić nije član niti jedne stranke, a u dosadašnjim (brojnim) kadrovskim i inim preslagivanjima u HNK Split nije bio niti na jednoj dužnosti. Na pitanje kako i zašto se odlučio na kandidaturu objašnjava kako ga je poduzetništvo naučilo da poslovne situacije promatra analitički i da se već dugo pita što i kako učiniti i kako splitski teatar izvući iz krize. A kad je ista kulminirala prije godinu dana ne izborom intendanta, kaže Bilandžić, imao je osjećaj da nešto - mora.

"Imao sam osjećaj da je to moja građanska dužnost, nešto poduzeti, a ne samo razglabati o tome. Prije nego sam krenuo okupljati tim i pisati program morao sam se prvo suočiti s realnom mogućnošću da mi ego nastrada i da moja kandidatura ne prođe. I tad mi je zapravo laknulo. Jer ako prođe program bolji od mojeg bit će to najbolja moguća vijest za teatar koji volim i u kojemu sam doma, a ako prođe lošiji program, imat ću satisfakciju da sam pokušao sve što je u mojoj moći."

Kao svoje komparativne prednosti Bilandžić vidi činjenicu da HNK Split pozna 'u dušu' nakon 13 godina angažmana, ali i da poznaje tržište, financije, planiranje poslovanja, a čemu su ga naučili privatni poslovni projekti. Dapače, najavljuje objavu programa odmah po završetku natječajnog roka, a sve ne bi li uspostavio izravan dijalog s publikom.

"Kad završi natječajni rok objavit ćuplan i program, naravno bez dijelova koji bi se mogli smatrati odavanjem poslovne tajne, i nadam se da će to otvoriti prostor za ozbiljnu diskusiju. No, dok me eventualno ne izaberu nikoga od sjajnog tima ljudi koje sam okupio, kao ni sve one koji nam unutar kuće daju podršku, ne želim izlagati pritisku javnosti. Natječajni rok završava u ponedjeljak."

Jednako oprezan je i u najavi svog rješenja za financijsku dubiozu na računima HNK Split. Navodi kako je situacija već jako dugo jako teška i kako bi već stabilizacija poslovanja, bez stvaranja novih dugova bila izniman uspjeh, dok za sva ambicioznija obećanja treba daleko detaljniji uvid u poslovanje od onog koji omogućuje natječajna dokumentacija.

Kako će na sve ovo reagirati prvo kazališni, a potom i gradski vijećnici - teško je predvidjeti, pogotovo nakon što su već odbili jedan sanacijski plan koji je nudio prepolavljanje dugova u 4 godine.

No podjednako će biti zanimljivo vidjeti i hoće li se nakon svih ovih peripetija na natječaj javiti iti jedan drugi kandidat. Odgovor bismo trebali saznati u ponedjeljak.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE