Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 15. Beogradski festival igre

15. Beogradski festival igre

Danas u Beogradu počinje manifestacija koja je u samo 15 godina posve nadmašila dvostruko stariji zagrebački Tjedan suvremenog plesa. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Pod sloganom Prestonica danas u Sava Centru počinje 15. Beogradski festival igre, na kojemu će do 4. travnja nastupiti 15 plesnih kompanija iz Izraela, Grčke, Nizozemske, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Njemačke, Italije i Kanade.

Festival na sceni Sava Centra otvara Veliki krotitelj, novi projekt grčkog vizualnog umjetnika, redatelja i koreografa Dimitrisa Papajoanua, kojem je pripala i lanjska festivalska nagrada Jovan Ćirilov.

Slijedi, na regionalnim plesnim festivalima već obavezno gostovanje barem jedne izraelske trupe, a to je ovaj put Vertigo kojemu će ovo biti prvo predstavljanje u Srbiji. Predstavu One, One and One koreografirao je Noa Wertheim.

Iz Kopnehagena se u Beograd vraća kompanija Kristjána Ingimarssona, s predstavom Airport, a kojaje kako joj i ime kaže inspirirana prostorom velikih aerodroma. Ingimarsson se bavi svim radnjama koje prethode ulasku putnika u avion i istražuje prirodu iluzija koje se razvijaju u tom strogo kontroliranom objektu.

Poljski plesni teatar prvi put gostuje u Srbiji i to s koreografijom Četrdeset koju potpisuje noreveški autor Jo Strømgren.

22. ožujka na sceni Ateljea 212 gostuje jedna od najvećih europskih plesnih zvijezda u usponu, Aakash Odedra, čija će kompanija uz njegove vlastite koreografije izvesti i one koje potpisuju Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui, Russell Maliphant, a sve u programu naslovljenom Rising.

Hong Kong Ballet također po prvi put nastupa u Srbiji, a za tu su prigodu odabrali tri koreografije koje potpisuju Fei Bo, Edwaard Liang Jorma Elo.

Iz Venecije stiže Silvia Gribaudi, čija R.OSA s ironijom stavlja u fokus tjelesnu izražajnost, žene i društvene uloge koje su im dane.

I Osla pak stiže Zero Visibility corp. sa koreografijom Frozen Songs koju potpisuje Ina Christel Johannessen.

Logistički i financijski najveći produkcijski zalogaj festivala svakako je gostovanje čuvene i urnebesne njujorške trupe Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, a koja u Beograd stiže s ulomcima Ivanovljeva Labuđeg jezera, te Esmerale i Raymonde Mariusa Petipe. Za manje upućene - riječ je muškoj drag kompaniji koja vrhunskim izvedbama de facto ismijava baletne klišeje.

Iz Berlina stiže Dance On Ensemble s dvama koreografijama Williama Forsythea - Legitimo/Rezo, a iz Rotterdama i ovdašnjoj publici znani Scapino Ballet s predstavom Scala koju potpisuje Ed Wubbe.

Proslavljena Company Marie Chouinard|iz Montrela u Beograd, točniej na scenu Opere Madlenianum, 30. i 31. ožujka dovodi The Garden of Earthly Delights, predstavu inspiriranu istoimenim djelom Hieronymusa Boscha.

Iz Bruxellesa pak stiže kompanija Peeping Tom s predstavom Vader iliti Otac, prvim dijelom trilogije Otac - Majka - Dijete.

Na samom koncu festivala još je jedno gostovanje iz Izraela - Roy Assaf Company izvest će svoju uspješnicu Boys, dok će manifestaciju zatvoriti gostovanje Sydney Dance Company s koreografijama koje potpisuju Gabrielle Nankivell, Rafael Bonachela i Cheng Tsung Lung.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI