Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > HNK Split više nije najveći gubitaš među domaćim teatrima

HNK Split više nije najveći gubitaš među domaćim teatrima

U prvom od niza tekstova u kojima ćemo analizirati poslovanje hrvatskih kazališta s nacionalnim statusom u 2017., donosimo njihove poslovne rezultate na koncu prošle godine, te stvarno stanje njihovih računa. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Prema službenim podacima iz njihovih financijskih izvješća, samo su dva od pet hrvatskih kazališta s nacionalnim statusom u 2017. godinu poslovala pozitivno - HNK Split i HNK Zagreb.

U slučaju Splita to je golemo iznenađenje s obzirom na činjenicu da je veći dio prošle godine Grad Split bio na privremenom financiranju, zbog čega je bilo prilično izvjesno hoće li se i u kojem obliku uopće održati festival Splitsko ljeto. Razloga za ovaj nagli oporavak 'krvne slike' financija HNK u Splitu je puno - od povećanja prihoda iz nadležnog i nenadležnih proračuna, do drastičnog smanjenja materijalnih troškova i povećanja vlastitih prihoda. No, o tome više u nekom od idućih nastavka ovog feljtona.

Pogledajmo zasad kako su izgledali poslovnih rezultati nacionalnih teatara na koncu svake od tri prošle poslovne godine i to ne računajući prenešene viškove ili manjkove:

HNK Osijek je tako u prošloj godini u odnosu na prethodnu iz 26.556 kn plusa, utrčalo u minus od 198.741 kn, za razliku od HNK Rijeka koje je nastavilo poslovati 'u crvenom' iako daleko manje nego u 2016. godini, dok je HNK Varaždin tek minimalno smanjilo poslovični godišnji minus.

No, ovim rezultatima na koncu poslovne 2017. godine treba dodati i one iz prethodnih godina, dakle prenesene minuse i/ili viškove, a u tom slučaju situacija se drastično mijenja i izgleda ovako:

 

U ukupnom skoru, dakle, na koncu 2017. godine niti jedno od pet kazališta s nacionalnim statusom nije zapravo imalo plus na računu! Doduše, kako smo već pisali ovdje, u slučaju HNK Zagreb ulazak u minus posljedica je raščiščavanja poslovnih knjiga i dubioza koje su u njima ostavile prethodne uprave.

I ovdje je najveće iznenađena smjena na vrhu tablice gubitaša, pa je nakon dugo vremena neslavni rezultat HNK Split i njihov minus od 5.2 milijuna kuna kuna koncem 2016., na koncu prošle godine nadmašilo HNK u Rijeci rekordnim rezultatom od ćak 5.310.262,00 kn minusa!

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. Ova je analiza iziskivala puno vremena, živaca i znanja.Sada kada znamo rezultate preostaju nam samo apauruni.

  2. Ova je analiza iziskivala puno vremena, živaca i znanja.Sada kada znamo rezultate preostaju nam samo apaurini.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI