Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Svi kulturno-politički skandali obitelji iz koje potekao zahtjev za zabranu ‘Ministarstva ljubavi’

Svi kulturno-politički skandali obitelji iz koje potekao zahtjev za zabranu ‘Ministarstva ljubavi’

Najmanja vijest u cijeloj priči jest činjenica da je sin žene koja je inicirala pokušaj zabrane filma po zanimanju - glumac.
Share on facebook
Share on twitter

Skandal s pokušajem zabrane prikazivanja filma Ministarstvo ljubavi na Hrvatskoj televiziji, pisala je ovih dana Slobodna Dalmacija začet je još 2016. godine kad je  Jelena Eranović, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Splita redatelju filma Pavi Marinkoviću poslala otvoreno pismo.

"Osobno nisam pogledala film, ali me nazvalo niz naših članica koje jesu i nije im se promijenilo mišljenje o njemu, kao što nisam ni ja promijenila svoje. Ogorčene su jer nije poanta u filmu, već u degradiranju Domovinskog rata. Smatramo kako je kulturno uzdizanje nešto sasvim drugo. Pitam ja vas, zar su udovice drugačije od, recimo, novinarki ili drugih žena bilo kojeg statusa ili zanimanja? Mi smo povrijeđene i uvrijeđene, sam sadržaj filma nas stavlja u drukčiju, izdvojenu kategoriju, a i sam naziv filma zvuči posprdno. Svi smo mi krvavi ispod kože.

Mi smo za nas i našu djecu sanjale nešto drugačije od ovoga danas. I mi i naša djeca nalazimo se na jednoj beskrajnoj bojišnici. Djeca su nam "kamenovana" i prozivana privilegiranom od dana rođenja.", izjavila je Eranović.

A upravo je dijete koje spominje, odnosno njezin sin Pere Eranović, već bio u centru ne jednog nego dva kulturno-politička skandal o kojima smo vam detaljno pisali ovdje.

Mladi je Eranović za svoj diplomski ispit iz glume napravio monodramu Priče iz Vukovara po zapisima Siniše Glavaševića, a njegovi su mentori Milan Štrljić i današnji intendant HNK u Splitu, Goran Golovko 2014. preporučili tadašnjoj ravnateljici splitskog Gradskog kazališta mladih da je uvrsti na repertoar te kuće. Ona je to i učinila, ne pogledavši predstavu (!) zbog čega joj se suprotstavilo Kazališno vijeće teatra, a cijela stvar toliko je eeskalirala da je dospjela i na dnevni red splitskog Gradskog vijeća.

Na koncu Priče iz Vukovara ipak nije postala repertaora predstava GKM, već HNK Split u kojem je Eranović u međuvremenu dobio i angažman, i to nakon što je tu istu predstavu odigrao u čuvenom šatoru u Savskoj kao podršku prosvjednicima koji su - među inim - ultimativno tražili ostavku Bojana Galvaševića, sina autora tekstova Priče iz Vukovara i čovjeka koji je Eranoviću bez naknade ustupio prava za njihovo izvođenje?!?

Konačno, 'kamenovani' kako kaže njegova majka Eranović, u prosincu je prošle godine odlukom splitskog Gradskog vijeća imenovan u Upravno vijeće Multimedijalnog kulturnog centra Split, te će za rad u istom primati i naknadu.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/2017-12-04-1.pdf

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI