Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Slovenija je svjetska operna velesila

Slovenija je svjetska operna velesila

Po broju opernih izvedbi na milijun stanovnika, Slovenija je šesta od 58 promatranih zemalja, dok je Hrvatska s duplo manjim brojem izvedbi na visokom 16. mjestu. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Kako joj i ime kaže Operabase je mrežna baza podataka o opernim izvedbama diljem svijeta, namijenjena prije svega booking agentima, ali i zainteresiranoj javnosti.

Svake godine Operabase objavljuje statistike o prikupljenim izvedbama, a one najsvježije odnose se na sezonu 2015/2016, tijekom koje su prikupili podatke za preko 22.700 opernih izvedbi u 58 zemalja svijeta - od Australije do Omana!

Prema njima, najveći broj opernih izvedbi na milijun stanovnika ima Austrija s rekordne 139.2 izvedbe, dok ih drugoplasirana Švicarska ima 'tek' 83.7.Time je veće iznenađenje podataka da susjedna nam Slovenija na tom popisu zauzima nevjerojatno visoko šesto mjesto s čak 55.6 izvedbi na milijun stanovnika!

Hrvatska prema istim podacima godišnje ima 23.6 opernih izvedbi na milijun stanovnika, dakle dvostruko manje od Slovenije, no to je svejedno smješta na visoko 16. mjesto, ispred primjerice Italije (!), Francuske, Belgije ili Finske.

Taj laskavi podatak, međutim, treba promatrati i s pozicije ekonomičnosti te razmisliti o mogućnosti da (pogotovo s obzirom na njihovu popunjenost, te operativni trošak), izvedbi možda imamo i - previše.

Evo kako, recimo, izgleda tprikaz istih tih statiska samo za europske zemlje:

Iz gornje je infografike jasno da se opera, kao najskuplja izvedbena forma, još uvijek najviše izvodi u europskim zemljama, ali i da broj izvedbi na milijun stanovnika iznimno varira i to ne uvijek na ekonomskoj osnovi, već i na onoj tradicijskoj.

Kako pak stvari stoje u regiji?

Slovenija je apsolutni rekorder, te ima gotovo deset puta više opernih izvedbi u sezoni od Makedonije. Hrvatska je drugopolasirana i ima 2.5 puta više izvedbi od iduće plasirane Srbije.

No, za detaljnu analizu navedenih podataka trebali bi nam i podaci o posjećenosti svih promatranih izvedbi, kao i prosječna cijena karte i prosječna primanja kako bismo sve zajedno doista mogli staviti u kontekst. Jedno je, međutim, i ovako sigurno - za opernu tradiciju u nas nema straha.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE