Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Preminula je ‘kraljica kolorature’, Edita Gruberova

Preminula je ‘kraljica kolorature’, Edita Gruberova

Proslavljena slovačka sopranistica preminula je u 74. godini u Zurichu, izvjestila je njezina obitelj putem agencije Hilbert Artists Management.
Share on facebook
Share on twitter

Edita Gruberova, bila je obožavana koloraturna sopranistica koja je desetljećima vladala europskim i svjetskim pozornicama od kojih se oprostila 2019.

Rođena je 1946, a pjevanje je studirala na Konzervatoriju u Bratislavi od 1961. to 1968.

Debitirala je u Bečkoj državnoj operi 1970. u Mozartovoj Čarobnoj fruli 'kao Kraljica Noći. Upravo će ta uloga obilježiti ogroman dio njezine karijere, dok će druga na popisu ulog apo kojima je najveći dio publike pamti stići 1976. Kao Zerbinetta u Ariadni na Naxosu Richarda Straussa započet će blistavu svjetsku karijeru u kojoj je pjevala na svim važnijim scenamasvijeta, no 'kući' je bila u Njemačkoj i Austriji.

U drugom dijelu karijere Gruberova se intenzivno počela baviti bel cantom, o čemu je snimila i dokumentarni film The Art of Belcanto.

Imala je status komorne pjevačice Austije i Bavarske, te bila počasna članica Beke državne opere. Iza nje ostaje i golem diskografski opus, poglavito Donizettijevih tudorskih kraljica i drugih bel canto opera.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI