Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula Isidora Žebeljan

Preminula Isidora Žebeljan

Jedna od najvećih suvremenih srpskih skladateljica preminula je nakon duge i teške bolesti, u u 53. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Isidora Žebeljan (1967) je pažnju međunarodne  javnosti privukla operom Zora D, koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003., u režiji Davida Pountneya. Od tada neprekidno dobijanarudžbe značajnih institucija i festivala: Venecijanskog bijenala, Bregenzer Festspiele, Zaklade Berlinske filharmonije, Accademia Musicale Chigiana Siena, City of London Festival, Sveučilišta u Kentu, Opere Gelzenkirhen i mnogih drugih.

Skladala je za brojne istaknute ansamble kao što su Bečki simfoničari, The Academy of St. Martin in the Fields, Oktet Berlinske filharmonije, Brodski kvartet, Nizozemski komorni zbor i London Brass. Njene skladbe se redovito izvode po cijelom svijetu uključujući i na festivalima poput Festival RAI Nuova Musica, WDR-Musikfest, Settembre musica Milano -Torino, Settimana Musicale Senese, ISCM-festivals, Muzički biennale Zagreb, KotorArt, itd.

Redovito je nastupala kao dirigentica i pijanistica. Dirigigirala je na koncertima u Londonu (sa The Academy of St Martin in the Fields) i u Amsterdamu, a kao pijanistica je nastupala sa Brodsky kvartetom.

Studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. bila je profesorica kompozicije na istom fakultetu.
2006. je izabrana za članicu SANU, a 2012. za članicu Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (WAAS).

Isidora Žebeljan bila je i i jedna od najistaknutijih srpskih suvremenih skladateljica glazbe za kazalište i film. Skladala je više od trideset kazališnih predstava u istaknutim teatrima u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj (Amadeus, HNK Rijeka, 2006.) i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodjeljena Sterijina nagrada, a četiri je puta dobila nagradu Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku.

Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju glazbe Gorana Bregovića za filmove Dom za vešanje, Arizona Dream, Underground (u režiji Emira Kusturice), Kraljica Margo (režija Patrice Chéreau) i The Serpent’s Kiss (režija Philippe Rousselot). Autorica je glaybe za film Miloša Radivojevića Kako su me ukrali Nemci, za koju je 2011. godine dobila nagradu za najbolju originalnu glazbu na Filmskom festivalu u Sopotu, kao i nagradu srpskog FIPRESCI-ja, 2012. godine.

Neka od njenih najvažnijih djela su: opere Zora D, Maratonci, Simon izabranik, Dve glave i devojka, Nahod Simon; orkestralna djela Konji Svetog Marka, Zujte strune, Escenas picaras; koncertna djela Igra drvenih štapova za hornu i gudače, Frula i flamingosi za klarinet i orkestar; Tri čudne ljubavi za violinu i orkestar i ciklus pjesama za glas i orkestar Rukoveti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI