Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Lopatkina se oprašta od pozornice

Lopatkina se oprašta od pozornice

Prema ocjenama brojnih stručnjaka, jedna od najboljih balerina svih vremena, odlučila je okončati karijeru u 44. godini. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što zbog ozljede nije plesala cijele protekle sezone, Uljana Loptakina, primabalerina Marijanskog teatra, objavila je kako završava karijeru.

Uvrštena u brojne popise najboljih balerina svih vremena, ova za baletne prilike iznimno visoka plesačica (175 cm), bila je pravo utjelovljene ruske baletne škole, a u domovini ima gotovo pa status božice.

Uljana Lopatkina diplomirala je u klasi Natalije Dudinskaje na Baletnoj akademiji Vaganova. Karijeru u Marijinskom kazalištu započela je iste te 1991. godine, a 1995. postala je prvakinjom baleta. Za svoj je rad nagrađivana brojnim nagradama, pa tako i najprestižnijom Benois de la danse 1997. godine. Dobitnica je i Državne nagrade Rusije.

Vijest o njezinu umirovljenju objavljena je na službenim stranicama Marijanskog i odmah je pokrenula gomilu reakcija, među kojima su i one baletnih zvijezda Marianele Núñez i Diane Višnjeve.  Núñez je tako napisala kako je Lopatkina kraljica plesa, njena velika inspiracija i zahvalila joj se što je svijetu baleta darovala magiju i eleganciju, te pomaknula balet na posve novu razinu. Višnjeva je pak ustvrdila da je jako rastužena objavom o umirovljenju i dodala da je Lopatkina jedinstvena i neponovljiva balerina, s kojom je vežu prekrasni trenuci koje su provele u kazalištu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI