Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Vodimo vas na ‘Jezične varijacije’

Vodimo vas na ‘Jezične varijacije’

'O jeziku, rode, da ti pojem', pisao je Petar Preradović, a Binocular teatar tu njegovu misao pretvara u scensku igru koja je na programu kuba Vinyl 24. travnja od 20 sati. Mi vam darujemo 2 ulaznice.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava Jezične varijacije nastala je prema motivima priča Nikole Jakovčevića, a na formalnoj razini zapravo je u pitanju jedna priča interpretirana na 12 različitih načina, odnosno na 12 različitih narječja.

Nastanak predstave, kažu autori, potaknula su istraživanja filološkog odsjeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a koji izdaje časopis Govor. U jednom od njegovih izdanja iz 1988. bila je objavljena i kratka studija na nekoliko nacionalnih, ali i regionalnih narječja. Obuhvaćala su 8 različitih narječja koja su otkrivala bogatstvo hrvatskog jezika. Bio je to poticaj za scensko istraživanje - pokušati kroz jezik doći do istinske predođbe jednog specifičnog geografskog, karakternog i duhovnog krajolika.

Rezultat je predstava u kojoj, kroz glumačku igru u paru, poigravanje narječjima nije samo demonstracija njihovih različitosti već i različitosti stilova komunikacije.

Predstava je na programu zagrebačkog kluba Vinyl u ponedjeljak 24. travnja od 20 sati, a mi vam za nju darujemo 2 ulaznice ako nam do nedjelje 23. travnja u 12 sati odgovorite na pitanje tko u predstavi igra?

***

Ulaznice su osvojili Alisa Šehić i Tatajana Cvetko.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI