Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > [EKSKLUZIVNO] Marulićevi dani kao svodnik: podvode predstave kandidatima za splitskog gradonačelnika

[EKSKLUZIVNO] Marulićevi dani kao svodnik: podvode predstave kandidatima za splitskog gradonačelnika

Uprava Marulićevih dana, dakle istovremeno i HNK Split, uputila je kandidatima za mjesto gradonačelnika ili gradonačelnice Splita šokantan dopis, u kojem im mimo producenata,autora i izvođača gostujućih predstava nudi da iste budu politički eksploatirane. [DOKUMENTI]

Hrvatska je doista zemlja mogućnosti. Jer je u njoj sve moguće.

Pa je tako npr. upravi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu palo na pamet da kandidatima za gradonačelnika 'najluđeg grada na svitu' na predstojećim izborima - ponude da odaberu jednu od festivalskih predstava na Marulićevim danima i budu joj pokrovitelji. Jer eto - devet je predstava, devet kandidata, baš zgodno!

Ali - kako kaže tv reklama - to nije sve! Za pokroviteljsku cijenu od 7.000,00 do 15.000,00 kn (jer neke su predstave jednakije od drugih), kandidati će dobiti i mogućnost da dan po izvedbi u foyeru kazališta - za 0 kuna - održe i predizborni skup!

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/Golovko-Poziv-detalji.pdf

Sitan je problem s ovom genijalnom idejom što niti producente, niti autore niti izvođače predstava koje gostuju na festivalu nije izvjestio o ovoj poduzetničkoj inicijativi, niti je od njih tražio dozvolu da se njihovim imenima i obrazima na taj način trguje.

Potvrdio nam je to - među inima - u telefonskom razgovoru Boris Bakal, ravnatelj Bacača sjenki čija predstava Bitka na Neretvi u kojoj i sam igra - gostuje na festivalu.

"O ovome nemamo nikakve informacije. Nikada nitko iz HNK Split i Marulićevih dana nije uputio upit, niti pismeno niti usmeno da se naša predstava nađe na nekakvom popisu prodaje kandidatima i strankama koje se natječu za Gradsko vijeće grada Splita ili mjesto gradonačelnika - niti bi mi ikada na takvo nešto pristali. 

Tim više, što smo pristali, usmeno na nagovor selektora, igrati bez ikakve nadoknade za naš rad. Dakle mi, kazališni umjetnici zaista igramo u Splitu jedino i samo zbog grada Splita i njegove publike, tj. zbog onoga što je do sada u RH predstavljala manifestacija Marulićevi dani. 

Ovaj čin, koji pomalo zvuči kao prvoaprilska šala, a ako je istinit, a ne neka patka koju je Davor Vuković sam podmetnuo Marulićevim danima i svim kazališnim umjetnicima koji bi trebali nastupiti na festivalu, taj čin izgleda kao neodgovoni čin nekog narkomana koji je provališi u tuđi stan počeo rasprodavati, ispod cijene, sve do čega je naišao.

Ako je ovo istina, a ne podmetnuta patka Davora Vukovića, i zaista seže do samog vrha HNK Split i njegovog ravnatelja Gorana Golovka, onda sasvim sigurno Bacači Sjenki neće nastupiti u Splitu na takvoj sada već posve provincijalnoj i irelevantnoj manifestaciji i podnijet ćemo tužbu protiv ravnatelja HNK Split Gorana Golovka i institucije koju vodi. ", stoji u službenom očitovanju Bacača sjenki.

Formalno pravno, HNK Split ovu nečuvenu odluku pravda činjenicom da je zbog višekratnog odbijanja gradskih vijećnika da prihvate proračun, Grad Split trenutno na privremenom financiranju, što znači da se toj kući dostavljaju samo apsolutno nužna sredstva što u pitanje dovodi realizaciju cijele sezone uključujući i drugi najveći domaći festival izvedbenih umjetnosti - Splitsko ljeto, o čemu smo vam pisali ovdje.

Tome bi, međutim, valjalo dodati i činjenicu da je HNK Split samo 2016. godinu završio s minusom od 1.673.361,00 kn, a 2015. s minusom od 773.608,00 kn - što je uz prethodne dugove 1.1.2017. rezultiralo stanjem od čak - 5.239.173,00 kn na računima teatra!

Usporedbe radi, godinu dana ranije taj je minus iznosio 3.565.811,00 kn.

U splitskom HNK porasli su u godinu dana gotovo svi troškovi - s izuzetkom reprezentacije, a ukupni vlastiti prihodi smanjeni su za cca 800.000,00 kn. Istovremeni, zabilježen je i izvjesni rast u prodaji ulaznica i smanjen udio rashoda za autorske honorare u ukupnim rashodima, ali je zato povećan onaj za troškove zaposlenika.

U tim i takvim okolnostima, možda i nije čudno što uprava očajnički pokušava namaknuti dodatna sredstva, no činiti to preko leđa kolega koje nitko ni za što nije pitao jednostavno je  -  nedopustivo.

Iz HNK Split još nismo dobili očitovanje o cijeloj priči, ali za nadati se da će - temeljem prvih reakcija - pokušati cijelu priču pretvoriti u neuspjelu prvotravanjsku šalu.

Iako će čak i u tom slučaju, morati objasniti ovaj cjenik i njegove eventualne korelacije s festivalskim nagradama.

Ako ih - naravno - budu imali kome uručiti.

https://www.teatar.hr/wp-content/uploads/images/MD-2017-tablica-pokrovitelji.pdf

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE