Search
Close this search box.

Ususret 30. obljetnici Eurokaza: kako je festival postao producent?

Tribinom u KIC-u započinje obilježavanje 3 desetljeća od osnutka Eurokaza.

Ove godine navršava se 30 godina od osnutka Eurokaza.

Tim povodom u zagrebačkom KIC-u će se u srijedu, 18. 1. 2017. u 19 h održati tribina iz naslova na kojoj će Gordana Vnuk i Branko Brezovec, umjetnički voditelji Eurokaza razgovarati s Vladimirom Stojsavljevićem.

Službena najava kaže:

"Festival je bio otkriće jednog smjelog vremena, presudan jer je svojom predstavljačkom djelatnošću donosio uvide, ali, što je važnije, i sudjelovao u novom kazališnom izrazu kraja osamdesetih te tako stvorio zahtjevnu publiku. Nažalost, nije potaknuo stvaranje nove kritike jer se nitko od tadašnjih, a ni sadašnjih kritičara nije odvažio stvoriti novi pojmovnik s kojim bi opisao predstave viđene na festivalu.

Eurokaz jest bio najvažniji festival ovog podneblja jer je prepoznao i podržavao umjetnike koji su odredili prevratnički tok europskog, a kasnije i glavni tok inteligentnog svjetskog teatra.

Danas Eurokaz više nije festival. On danas obnavlja hrvatski teatar koncepcijskim iskušavanjem i proizvodnjom inovativnih predstava, što je logično. Nakon stvaranja publike, pokušaja stvaranja kritike, neminovno je poticati stvaranje novog autorstva. Svaka javna rasprava s umjetničkim voditeljima Eurokaza poticajna je i snažan je impuls za dostojanstvo preskoka u prostor trajne dinamike kazališnih normi."

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE