Naslovnica > PREDSTAVE > Zašto Hrvati djecu jedu?

Zašto Hrvati djecu jedu?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Eurokaz, August Šenoa i - Branko Brezovec.

Predstava Zašto Hrvati djecu jedu? kao dramaturšku bazu koristi Šenoine Povjestice, i to njih dvije: Kakvu Hrvati djecu jedu? i Kugina kuća; te nekoliko citata temeljnih arija Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski.

Povjestice Kakvu Hrvati djecu jedu? i Kugina kuća na prvi su pogled slabo povezane. Prva je fantazmagorična satira na rubu anakronog cinizma, ali s veselom, ponosnom apoteozom i političkom pristalošću, druga ima karakter gotovo proppovski uređene bajke.

No, kako kaže službena Eurokazova najava: "uz malo dramaturškog truda, pa i samosvijesti koja približava strukture, a ne mari za žanrovsku ujednačenost, predstava će prikupiti svoje razloge u neku vrstu disjunktivne sinteze.

Ova predstava će tako, na prvi pogled začuđujućim pristupom, dotaknuti dva presudna temata: onaj nacionalnog identiteta i onaj njegove mentalitetske fantazmagorije. Fantazmagorije unutarnje i vanjske (kako doživljavamo vlastite ideologeme, a kako se na njih gleda izvana, s hladne strane lokalpatriotizma). Kolika je težina egoizma i težina predanosti, raspon slobode za i slobode od?

Što na sve to ima reći konkretizirana inačica patriotske svijesti i sluganske savjesti u plemenitim napjevima Zajčeve opere, o kojima je Krleža imao jedno vrlo zasebno mišljenje?

Otuda onda i zaključni motiv, onaj o Slobodi: sloboda za koju smo se dužni izboriti ili sloboda koju smo si u stanju namaknuti sjedeći u samoći Kugine kuće."

Predstavu režira Branko Brezovec.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter