Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Akcija za trg

Akcija za trg

Nove akcije u Novom Zagrebu donose kulturni programi koji će se održati od 11. do 13. te 18. i 19. rujna u sklopu projekta SuKultura.
Share on facebook
Share on twitter

Remetinečka Akcija za trg u kojoj sudjeluju građani novog Zagreba zajedno s umjetnicima i umjetničkim organizacijama te Centrom za kulturu Novi Zagreb skup je kulturnih događanja koji kroz sudioničke programe tematiziraju pitanje javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju a započinje 11. rujna na samom Trgu.

Trg Narodne zaštite u Remetinečkom gaju najstariji je trg u Novom Zagrebu i nukleus je prve planski izgrađene urbane cjeline na novozagrebačkom prodručju. Trg je zajedno s perivojnim uređenjem čitavoga naselja 1956. osmislio arhitekt Branko Berc. Bio je to pravi moderni trg koji je sa sjeverne i istočne strane omeđen društvenim zgradama, a sa južne parkom u kojemu se nalazila fontana. U današnjoj zgradi policije nekada je bila smještena općina Remetinec i restoran Galeb te su predstavljali svojevrsni društveni centar.

Danas na Trgu Narodne zaštite više ne postoji trg već policijskom rampom omeđeno parkiralište i odlagalište zaplijenjenih automobila.  Na trg nas podsjeća samo još njegov naziv.

Problem nestanka takvih prepoznatljivih mjesta iz kolektivne memorije problematiziraju Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja video instalacijama programa „kako nastaje zajednica?“ autorice Sonje Leboš na samom Trgu te autorica Ana Janjatović Zorica za Studio Artless izložbom i radovima nastalim uz sudjelovanje građana i građanki Novog Zagreba.

 

Uz napuštenu Sveučilišnu bolnicu na zelenim brdašcima remetinečkog Blata, koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada, BADco. izvodi svoju zadnju predstavu Rad panike, dok Bacači sjenki u radu „Bitka za Zagreb počinje u Remetincu“ otvaraju mobilni interpretativni centar grada za mapiranje interesnih skupina u pokušaju da se grad izvuče iz višedekadne recesije i propadanja trebale sjesti za stol i razgovarati.

Naredni vikend, 18. i 19.  kompozitor Matija Vojvodić i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik, vodeći se zadanim i zatečenim stanjem prostora nastojat ćemo, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj prostora Trga koristeći zvuk i svjetlo kao materijale i alate nadogradnje i adaptacije postojećeg prostora u radu „Hatch Fields“.

A Radio Kanzas u suradnji s Odredom izviđača Savski gaj organizira špijunsku školu po Remetinečkom gaju.

„Danas kada u Novom Zagrebu kao i u ostatku grada i države nastaju isključivo naselja koja su prostor javnih susreta svela na kafić, trgovačke centre i parkirališta, planirane urbanističke cjeline poput Remetinečkoga gaja s parkovima i trgovima prepoznajemo kao prostorne i socijalne vrijednosti koje Grad Zagreb mora zaštititi. Ovom Akcijom za trg pozivamo Grad Zagreb da Trgu Narodne zaštite vrati dostojanstvo koje pripada najstarijem trgu Novoga Zagreba kao i njegovim građanima.“ Izjavila je Anita Zlomislić, jedna od organizatorica projetka.

 

RASPORED:

Petak 11. 9. 2020.
19 sati - Studio Artless, otvorenje izložbe "Nevidljivi grad: mitski narativi" // Galerija Vladimir Bužančić

 

Subota 12. 9. 2020.
17 sati - Bacaci Sjenki, događanje "Bitka za Zagreb počinje u Remetincu" // plato CKNZg
19:00 - BADco.: Rad panike // ispred Sveučilišne bolnice u Blatu
21:00 - UIII / AIIR, video instalacija "Kako nastaje zajednica?" // ispred CKNZg

 

Nedjelja 13. 9. 2020.
19:00 - BADco.: Rad panike // ispred Sveučilišne bolnice u Blatu

 

Petak 18. 9. 2020.
19:00 - Jazz point Novi Zagreb - Filip Pavić Quartet "Terra Incognita" // plato CKNZg
21:00 - Ivan Lušičić Liik, video performans "Hatch Field" // ispred CKNZg

 

Subota 19. 9. 2020.
10:00 - 13:00 - Studio Artless "Nevidljivi grad: mitski narativi" - organizirani posjet izložbi i šetnja

 

Tijekom cijelog trajanja Radio Kanzas provodi program Špijunske škole s članovima Odreda izviđača Savski gaj.

 

Ulaz na sva događanja je BESPLATAN!

 

 

---

Manifestacija se organizira u sklopu projekta SuKultura, kojeg provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni ce

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI