Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Londonske ‘Mačke’ – u Zagrebu!

Londonske ‘Mačke’ – u Zagrebu!

Originalna, West End produkcija jednog od najuspješnijih mjuzikala u povijesti, stiže u zagrebačku Arenu 22. ožujka!
Share on facebook
Share on twitter

Čak i ako o kazalištu ne znate ništa, malo je vjerojatno da niste čuli za Cats iliti Mačke, odnosno barem za njihov najslavniji glazbeni broj - Memory.

Kultni mjuzikl, koji je od nastanka davne 1981. do danas srušio svu silu rekorda, te svog autora Andrew Lloyd Webbera katapultirao u sam vrh moći kazališnog svijeta, stiže konačno u Zagreb i to u originalnoj West End produkciji u režiji Trevora Nunna, a koja je obnovljena za potrebe svjetske turneje!

U Zagreb stižu nakon izvedbi u Dubaiju i to u organizaciji bugarske produkcijske kuće ART BG Production, dok je lokalni partner projekta agencija Outbox.

Mačke su premijerno izvedene 1981. na londonskom West Endu, a godinu dana kasnije i na Broadwayu. Glazbu je skladao Andrew Lloyd Webber, režirao je Trevor Nunn, a koreografirala Gillian Lynne.

 

'Mjuzikl koji je od početka bio osuđen na propast', kako kaže Webber, nastao je prema zbirci pjesama T.S. Eliota, Old Possum's Book of Practical Cats, a ujedno je prvi pravi spektakl glazbenog kazališta, a njegov je impresivni uspjeh tim nevjerojatniji uzmete li u obzir da priče, kao ni dijaloga, u njemu gotovo da i nema. No, zato obiluje songovima i najrazličitijim plesnim točkama, ima možda najodaniju bazu fanova u kazališnom svijetu, te je bio jedan od prvih visokokomercijalnih interaktivnih naslova.

Cats je osvojio mnoge nagrade, između ostalih Tony i Laurence Olivier nagradu za najbolji mjuzikl. Postavljan je diljem svijeta i preveden na više od dvadeset jezika, a Webber je za najpoznatiju skladbu iz predstave 'zaradio' i Ivor Novelo nagradu.

Zadnju londonsku izvedbu prve produkcije Cats su imale na svoj dvadeset i prvi rođendan, 11.5.2002. Na West Endu su držale rekord najdugovječnijeg mjuzikla sve do 2006. kad su ih 'prešišali' Les Miserables, a skoro u isto vrijeme izgubile su i status najdugovječnijeg mjuzikla na Broadwayu. Nadamašio ih je, naime, Fantom u operi.

Jedna od glumica iz brodvejske postave, Marlene Daniell, u mjuziklu je igrala svih osamnaest godina koliko se zadržao na Velikom bijelom putu, dok je pak originalna londonska Grizabella trebala biti Judi Dench, ali je na jednoj od proba ozlijedila Ahilovu tetivu pa ju je zamjenila Elaine Paige, koja se proslavila upravo izvedbom songa Grizabella the Glamour Cat.

Ukratko - istovremeno živi spomenik zlatnog doba velikih mjuzikl naslova i pionirski pothvat i kultna predstava, stiže u Zagreb s novim pomlađenim ansamblom, ali originalnim redateljskim i inim riješenjima, a ulaznice za izvedbu u Areni 22. ožujka u prodaji su već danas u sustavu Eventima po cijenama od 189 do 499 kuna, pri čemu  će kupci prvih 500 ulaznica ostvariti poseban popust.

Više o cijelom projektu - idućih dana.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI