Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Mjuzikl o Miloševićima (očekivano) podijelio publiku

Mjuzikl o Miloševićima (očekivano) podijelio publiku

Predstava u čijem je središtu "posljednji srpski taboo" izazvala je posve oprečne reakcije - od oduševljenaj do bijesa, od suza do ignoriranja. [FOTO-GALERIJA]
Share on facebook
Share on twitter

Mjuzikl Lift- Slobodan show praizveden je u utorak u Gračanici, a u produkciji Narodnog pozorišta Priština - u egzilu. Režiju predstave za koju je libreto napisala Jelena Bogavac potpisuje Nenad Todorović, skladatelj je Marko Grubić, a izvodi je cijeli ansambl teatra iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i zbor Glee Srbija.

Dvoipostana predstava bavi se Slobodanom Miloševićem i njegovim obiteljskim odnosima, prvenstveno onim sa suprugom Mirom, a taj je narativ isprepleten osobnim iskazima izvođača o životu tijekom Miloševićeva režima.

Posve očekivano, predstava je izazvala vrlo podijeljene reakcije. Dok je dio publike posve oduševljen glumačkim izvedbama i oživljavanjem estetike 90-tih - šljokica i trenirki, drugi predstavi zamjeraju potpuni nedostatak političkog odmaka, izostanak albanskih glasova i pijeteta prema Miloševićevim žrtvama.

"Ipak, umetnost je večeras pobedila jadnu nacionalističku politiku koja je očekivala da će da nam gromovi pucaju zato što igramo komad o jednoj od istorijskih ličnosti devedesetih godina na Balkanu. Jako sam srećan da je publika pokazala da smo napravili predstavu koja govori o patologiji devedesetih godina, a ne o nacionalnim šizmatizmima. Večeras smo prisustvovali tome da konačno Srbi sa Kosova progovore o Miloševiću, a da zbog toga baš nikome nisu krivi, nego su napravili provokativan umetnički komad," rekao je odmah nakon premijere redatelj Nenad Todorović.

Autorica predloška, Jelena Bogavac kaže da je najvažnije da je predstava odigrana, uvjerena da svatko može razlučiti predstavu od političkog realiteta:

"Verovatno u našem društvu postoji taj jedan nepostignuti konsenzus oko Miloševićeve krivice ili pravdice, a mi se kao i obično nismo trudili da u našoj predstavi to uspostavimo na bilo koji način, već smo se bavili sobom i svojim sudbinama".

"Ova predstava je privukla ogromnu pažnju svetske javnosti i medijski odjek je imala u najvažnijim svetskim medijima, kao što su Njujork tajms, Vašington post, Asošijejted pres, Frans pres, Korijere de la sera. Prosto je bilo neverovatno koliko je sama priprema ove predstave i sadržine bila nešto što je toliko privuklo pažnju svetskih medija. Mi smo očekivali da će ovo na neki način biti provokativno i zanimljivo medijski, ali nismo očekivali baš ovoliko da će biti", izjavio je ravnatelj Narodnog pozorišta, Predrag Radonjić.

S druge pak strane kosovski ministar kulture Kujtim Gashi kaže kako je nesporna sloboda govora umjetnika, no i da premijera predstave o Miloševiću na Kosovu "može, naravno, biti iritantna za kosovarsko društvo", koje je pretpjelo njegove brojne zločine "koji su imali ogromne posljedice ne samo po kosovske ALbance već i brojne druge nacije i zemlje bivše Jugoslavije".

Nakon izvedbe u Gračanici, ekipa predstave seli u Beograd gdje će se publici predstavi 18. ožujka na velikoj sceni Narodnog pozorišta, pa je tada za nadati se i pravim kritikama.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI