Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zavirite u najnovije broadwaysko čudo: mjuzikl Spužva Bob Skockani

Zavirite u najnovije broadwaysko čudo: mjuzikl Spužva Bob Skockani

Glazbu za predstavu pisalo je više od 20 različitih glazbenika - od Davida Bowieja do Aerosmitha, a proračun cijelog projekta iznosio je preko 20 milijuna dolara. Evo i zašto... [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Nakon Disneya i Marvela, sinoć je na velika vrata u kazališni posao ušao i Nickelodeon. Dobro, ne baš doslovno sinoć jer je brodwayskoj premijeri mjuzikla prema istoimenom animiranom serijalu Spužva Bob Skockani, prethodilo čak sedam mjeseci pretpremijernih izvedbi u Chicagu. Ali sinoć se ipak zbila službena premijera.

Predstava koja je koštala čak 20 milijuna dolara 'peglala' se gotovo godinu dana kako bi producenti bili sigurni da imaju hit i čini se da nisu pogriješili. Većina kritičara iznimno hvali eklektični mjuzikl, premda neki poput Guardianova Alexisa Soloskija tvrde da je riječ o zabavnom kazališnom fast foodu.

Libreto je napisao Kyle Jarrow, koreograf je dobitnik Tonya Christopher Gattelli, više nego impresivan vizualni identitet predstave potpisuje David Zinn, svjetlo Kevin Adams, projekcije Peter Nigrini, dok je dobitnik Tonya i Pulitzera, Tom Kitt bio glazbeni supervisor, zadužen za orkestracije i aranžmane, a redateljica je provjerena hitmejkerica Tina Landau.

No, umjesto jednog ili tima skladatelja producenti su odlučili naručiti songove od dvadesetak glazbenih zvijezda među kojima su i Steven Tyler, The Flaming LipsCyndi Lauper, John Legend, Panic! At the Disco, i - David Bowie.

Dapače, Bowie je kao veliki fan animiranog serijala o Spužva Bobu bio među prvima koji su pristali skladati za predstavu, o čemu smo vas izvjestili ovdje još 2015. godine.

Ukratko, serijal koji je od početka emitiranja 1999. što izravno što prodajom suvenira i igračaka do danas uprihodio više od 13 milijardi (!) dolara, dobio je novi prodajni kanal za koji će se tražiti karta više. Predstava u za ti priliku posebno preuređenom Palace Theatre na Broadwayu igra - do daljnjega.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI