Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Mozart našeg doba?

Mozart našeg doba?

Ona je iznimno tražena koncertna pijanistica i violinistica koja je u dobi od 7 godina skladala mini operu, s 9 koncert, a idućeg će mjeseca u Beču imati i praizvedbu svoje prve cjelovečernje opere! [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

29. prosinca u čuvenoj bečkoj palači Baumgarten svjetsku će praizvedbu imati opera Cinderellla iliti Pepeljuga, što i ne bi bila vijest za naslovnice, da skladateljica iste nije 11-godišnje djevojčica - Alma Deutscher. To čudo od djeteta glazbom se intenzivno bavi od svoje 2. godine (!), a  neizbježnu usporedbu s Mozartom u njezinu je slučaju prvi upotrijebio ni manje ni više nego Stephen Fry još 2012. nakon što je na YouTubeu pogledao neke njezine uratke.

U međuvremenu, Alma se udomaćila u svijetu vrhunskih zvijezda klasične glazbe, pa tako među njezine obožavatelje spadaju pijanist Murray Perahia, dirigent Zubin Mehta, violinistica Anne-Sophie Mutter, te dirigent Simon Rattle čiji agent odnedavno pro bono vodi Alminu karijeru.

Hvalenja kao izvanredna koncertna pijanistica i violinistica, Alma sebe ipak prije svega vidi u skladanju, a usporedbe s Mozartom odbacuje: "Mislim da je za mene interesantnije da budem Alma, a ne Mozart", kaže i dodaje da je biti poseban za nju "normalno, jer ne zna za ništa drugo".

Almini roditelji glazbenici su amateri i, ako je suditi po medijskim napisima, prilično se dobro nose sa svjetskom slavom svoje kćeri pokušavajući joj omogućiti da svemu usprkos ima noramlno djetinjstvo. Alma tako, primjerice, nikad nije čitala Harry Pottera - jer kaže da je likovi iz knjige - plaše, za popularnu glazbu ne mari i nikad nije čula One Direction, no zato joj je penjanje po drveću 'omiljeni sport'.

Kako to već biva s djecom njezinih godina, ima i imaginarnog prijatelja i to po imenu Antonin Yellowsink, a i one je - pogađate, skladatelj.

Isto je i s junakinjom njezine opere Pepeljuga - riječ je o skladateljici koja živi s maćehom, ravnateljicom operne kuće i dva polusestrama - opernim divama, dok je Princ pjesnik koji se zaljubi prije svega u Pepeljuginu glazbu.

"Jedva čekam da sve dođe na svoje mjesto. Sanjam kako će sve na kraju izgledati na pozornici", kaže mlada skladateljica, koju od praizvedbe dijeli malo više od mjesec dana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI