Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Nakon 180 godina pronađena važna Donizettijeva opera

Nakon 180 godina pronađena važna Donizettijeva opera

Iznimno važno djelo premijerno će biti praizvedeno u srpnju ove godine u Londonu.
Share on facebook
Share on twitter

Gaetano Donizetti jedan od ključnih europskih opernih skladatelja 19. stoljeća nedugo nakon kreiranja čuvene Lucie di Lammermoor, skladao je koncem 1830-tih i operu L’Ange de Nisida (Anđeo Niside), ali ista nikad nije ugledala svjetla pozornice. Naime, kompanija za koju je operu napisao, pariški Théâtre de la Renaissance, bakrotirala je prije no što je operu uspjela postaviti.

Odonda do ovih dana ta je opera smatrana izgubljenom, sve dok na osam mukotrpnih godina istraživanja i dešifriranja rukopisa, muzikologinja dr Candida Mantica, nije objavila da je konačno pronašla kompletan notni zapisa.

Mantica je na početku svog istraživanja pronašla nekoliko stranica partiture u pariškoj Bibliothèque Nationale i to razbacanih u 18 različitih dossiera. Ne bi li u potpunosti rekonstruirala rukopis, Mantica je istraživala arhive diljem EUrope i SAD-a. 'Pronašla sam oko 470 stranica rukom zapisanih nota, a zahvaljujući sačuvanom nacrtu libreta uspjela sam ih konačno složiti u skladu s izvornom namjerom.'

Opera će biti praizvedena 18. srpnja u Covent Gardenu u izvedbi londonske kompanije Opera Rara, koja je - kako joj i ime kaže - specijalizirana za izvođenje rijetkih i zaboravljenih opernih partitura, a sve u suradnji sa Royal Opera House.

Sir Mark Elder, umjetnički ravnatelj Opere Rara dirigirat će praizvedbom. Kako je ustvrdio u izjavi za medije :'Riječ je o djelu vrhunske kvalitete. Prekrasno je.' Dio glazbe Donizetti je poslije citirao u svojim drugim djelima, primjerice u La Favorite iz 1840., ali Elder tvrdi kako više od polovice glazbe u L’Ange svijet još nikad nije čuo. 

Tvrdi i kako opera sadrži neke 'vrlo snažne scene', a kako je osmišljena za manje kazalište 'ima neku delikatnost i intimnost u samom konceptu, što je divno'. Romantična je to priča o vojniku Leoneu, koji se zaljubi u kraljevu ljubavnicu...

Roger Parker, repertoarni konzultant Opere Rare i profesor na londonskom King’s Collegeu, kaže: 'Bilo bi ambiciozno očekivati da će L’Ange postati popularna kao i Lucia di Lammermoor or L’Elisir d’Amore, ali tko zna?No, glazba je kvalitetom na razini svega što je Donizetti napisao. I to je najveće iznenađenje. Izgubljene opere najčešće su izgubljene s razlogom. No, ova je doista iznimna. Sadrži neke od najboljih Donizettijevih dionica. Sad smo pronašli sve njegove opere, ova je bila posljednja i jedna je od najboljih.'

Procjenjuje se da će praizvedba trajati oko 2 i pol sata, a u podjeli bi se - među inima - u ulozi  Silvije trebala naći sopranistica Joyce El-Khoury. Izvedba, koja će biti bliža koncertnom nego cjelovitom scenskom izvođenju bit će i snimljena, a zapis bi trebao biti objavljen iduće godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE