Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Suzana Nikolić: Uskoro u centru grada pokrećem StudioChekhov

Suzana Nikolić: Uskoro u centru grada pokrećem StudioChekhov

Zagreb će uskoro dobiti novi prostor za glumačko usavršavanje, pa smo tim povodom razgovarali s njegovom pokretačicom, glumicom i glumačkom pedagoginjom - Suzanom Nikolić.

Teatar.hr: Za početak, gdje se studio nalazi?

Suzana Nikolić: StudioChekhov nalazi se u Gajevoj ulici na broju 10, u susjedstvu Zagrebačkog kazališta mladih, u zgradi iznad Radija 101. U središtu grada!

Teatar.hr: Otkud ideja za otvaranje studija?

Suzana Nikolić: Na ideju otvaranja studija došla sam još 2000. godine kad sam registrirala i umjetničku organizaciju. Od tada sam se profesionalno usavršavala u tehnici Mihaila Čehova u Americi, sa Cicely Berry u Engleskoj a 2007. sam s još deset kolega, redatelja i glumaca iz nekoliko europskih zemalja, osnovala asocijaciju Michael Chekhov Europe.  O fizičkom prostoru u Zagrebu, u kojem bi se odvijalo profesionalno usavršavanje, nadograđivanje i oplemenjivanje maštala sam i sanjala godinama. Eto, ponekad snovi postaju stvarnost, samo ne treba odustati.

Teatar.hr: Što je zapravo StudioChekhov i koje će sadržaje nuditi?

Suzana Nikolić: Studio će nuditi programe usvajanja raznih vještina umjetnosti glume, kao što su različite glumačke tehnike, glasovne i govorne vještine, vještine usklađivanja govornog i tjelesnog korpusa te različite prezentacijske vještine. Popratni dio ovog programa će biti i satovi joge za glumce i vježbanje prisutnosti.

Programi će biti namijenjeni profesionalnim glumcima i redateljima, mladim ljudima (studentima, srednjoškolcima) i svima koji žele usvojiti i razvijati određene vještine vladanja tijelom, glasom, govorom i gestom a koje su neophodne za bilo koju vrstu javnog nastupa (glazbenici, pjevači, novinari, voditelji, političari, poslovni menadžeri...). Program se sastoji od rada u grupama koji će se odvijati jedanput ili dva puta tjedno i vikendima. Predviđen je i rad s pojedincima prema dogovoru.

Studio će nuditi i sadržaje za javnost, poput večeri poezije s renomiranim profesionalnim glumcima svih generacija, predstavljanja domaćih književnih noviteta kroz kreativna čitanja, a ponekad i mala umjetnička djela dramskog sadržaja.

U studiju će se održavati i međunarodne radionice glumačkih vještina koje će voditi renomirani glumci i redatelji iz cijelog svijeta. Prva takva radionica održat će se početkom desetog mjeseca, u trajanju od pet dana, a bit će posvećena psihološkoj gesti, jedinstvenom dosegu tehnike glume Mihaila Čehova i apsolutno najznačajnijem doprinosu glumačkoj praksi.

suzana-studio-najava

Teatar.hr: Zašto - Chekhov?

Suzana Nikolić: Studio je posvećen Mihailu Čehovu čija će filozofija i tehnika umjetnosti glume biti noseći dio programa te Antonu Pavloviču Čehovu, čija će literarna ostavština biti neprestano zastupljena u radionicama. Mihail Čehov, njegov nećak, bio je izuzetno cijenjeni mladi glumac u Rusiji početkom 20. stoljeća. Već kao polaznik/početnik Moskovskog umjetničkog teatra (slavnog MHAT-a pod vodstvom začetnika svih glumačkih tehnika, Stanislavskoga) sustavno je radio na osmišljavanju objektivne glumačke tehnike. Vjerovao je da je se svaki glumac u svojoj biti želi transformirati te da je mašta, odnosno imaginacija neiscrpan izvor nadahnuća i kreativne energije. Čitav svoj život kreirao je razne vježbe kojima glumac može s lakoćom probuditi inspiraciju i pristupiti imaginaciji te pomoću nje kreirati svoje dramske osobe pa se tako na kraju i transformirati u njih, isprobavao ih je i sam na sceni igrajući brojne velike uloge na nebrojenim pozornicama Europe i Amerike, ali je i promatrao i analizirao izvedbe mnogih slavnih glumaca i pjevača na svjetskim pozornicama i proučavao mehanizme koji ih pokreću kako bi i tim iskustvom upotpunio i obogatio široki raspon praktičnog pristupa glumačkom procesu. Tehnika Mihaila Čehova je niz psihofizičkih vježbi koje na slobodan, individualan i kreativan način obuhvaćaju kompletnu umjetnost glume te pomažu pri formiraju cjelovite glumačke ličnosti.

Teatar.hr: Kada krećete s radom i gdje oni koje studio zanima mogu dobiti više informacija?

Suzana Nikolić: Službeno otvorenje studija za uzvanike uz pokoji zabavni sadržaj održat će se krajem listopada ove godine.

Programi i umjetnički sadržaji studija mogu se trenutno provjeriti na FB, a uskoro će zaživjeti i web stranica koja će još iscrpnije pratiti rad studija.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE