Galeb (OKT)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Oskaras Koršunovas režirao je 2014. Čehovljev klasični tekst o - teatru.
autorski tim funkcija
Sigitas Parulskiprevoditelj
Dovilė Gudačiauskaitėkostimograf
Aurelija Maknytėautor videa
Gintaras Sodeikaskladatelj
Oskaras Koršunovasredatelj
Oskaras Koršunovasscenograf
Eugenijus Sabaliauskasoblikovatelj svjetla
Anton Pavlovič Čehovautor teksta

Čuvena Čehovljava drama u četiri čini bavi se poznatom glumicom Arkadinom koja sa ljubavnikom Trigorinom dolazi na imanje svoga bolesnoga brata SorinaTrepljov, sin Arkadine odlučuje postaviti predstavu, u nadi da pronađe novi teatarski oblik, koji pomalo podsjeća na simbolizam, zbunjuje Arkadinu koja očigledno nema razumijevanja za pokušaje svoga sina.

U predstavi glumi Nina, mlada djevojka sa susjednog imanja kojoj se Trepljov pokušava svidjeti, pa joj jednom prilikom poklanja i usmrćenog galeba, kojeg je sam upucao, no Nina ostaje zgrožena. Ninu, ipak, opčini Trigorin, koji ispriča kako postoje paralele u odnosu života mlade djevojke poput nje i usmrćenog galeba kojeg joj je Trepljov poklonio, za kojeg se saznaje da je pokušao ubojstvo, no metak mu je samo okrznuo glavu.

Iako se Arkadina želi vratiti u Moskvu, Trigorin je moli da ostanu još malo, no ona ga na kraju uspijeva nagovoriti. Nina i Trigorin se zadnji put prije njegovog odlaska sastaju, ona mu poručuje kako je odlučila postati glumica i dogovaraju se kako će se sastati u Moskvi.

Zadnji čin događa se dvije godine kasnije. Trigorin i Nina imali su dijete zajedno, no ono je umrlo, a Trigorin se vratio Arkadini. Nina je putovala okolo s drugorazrednom glumačkom skupinom, i sada dolazi Trepljovom da bi mu sve to ispričala. Drama završava tragično, saznaje se vijest da se Trepljov ustrijelio...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE