Naslovnica > PREDSTAVE > Ivanov (HNK Zagreb)

Ivanov (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
Veliki litavski redatelj Eimunstas Nekrošius po prvi put režira u HNK Zagreb.

Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine. Kada je u rujnu iste godine, od Čehova naručen dramski tekst, on se na desetak dana povukao u izolaciju te napisao dramu od četiri čina pod naslovom Ivanov.

Praizvedba je bila 19. studenoga 1887. godine u Korševu kazalištu u Moskvi, no ni Čehov, kao ni dio publike i kritike nisu bili zadovoljni izvedbom. Zatim je Čehov dvije godine dorađivao komad, koji je premijerno izveden 31. siječnja 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu, ovaj put s velikim uspjehom.

U središtu zbivanja ove drame je Ivanov, vlasnik ladanjskog imanja, koji se pokušava izboriti s brojnim životnim problemima. U braku je sa ženom koju ne voli, a koja je i vrlo bolesna. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona neposredno prije udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak.

Predstavu režira gost iz Litve - Eimuntas Nekrošius.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter