Search
Close this search box.

Višnjik (HNK Split)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon gotovo četrdeset godina od posljednjeg splitskog Višnjika u režiji Vanče Kljakovića, 'višnjev vrt' ponovo će oživjeti splitskoj i hrvatskoj publici dobro poznati ruski redatelj Aleksandar Ogarjov.
autorski tim funkcija
Tetjana Borščagivskaglazbeni suradnik
Rino Barbirsnimatelj i montažer videa
Sonja Dvornikinspicijent
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Lev Šapošnikovkoreograf
Vera Martinovascenograf
Vera Martinovakostimograf
Aleksandar Ogarjovredatelj
Anton Pavlovič Čehovautor teksta
Tomislav Luetićoblikovatelj zvuka
izvođači uloge
Ana Marija VeselčićAnja, kći Ranjevske
Anastasija JankovskaVarja, pokćerka Ranjevske
Davor PavićJaša, mladi sluga
Elvis BošnjakGajev, Leonid Andrejevič, brat Ranjevske
Filip RadošSimeonov-Piščik, Boris Borisovič, vlastelin
Katarina RomacDunjaša, sobarica
Ksenija ProhaskaRanjevska, Ljubov Andrejevna
Matko ElezovićProlaznik
Mijo JurišićTrofimov, Pjotr Sergejevič, student
Nenad SrdelićFirs, lakaj
Nikša Arčanin Lopahin, Jermolaj Aleksejevič, trgovac
Pere EranovićJepihodov, Semjon Pantelejevič, blagajnik
Tajana JovanovićCharlotta Ivanova, guvernanta

‘Višnjik’ je posljednja dovršena drama Antona Pavloviča Čehova, a u njoj se ponovo dotiče teme propadanja aristokracije.

Drama počinje povratkom Ljubov Andrejevne Ranjevske i njene kćeri Anje iz Pariza na staro imanje u Rusiji. Dočekuju ih: njezina posvojena kći Varja (koja se u međuvremenu  brinula za imanje),Gajev (brat Ljubov Andrejevne), te Lopahin, njihov bivši sluga, a sada bogat i uspješan trgovac…

No, ništa nije kao prije – imanje je pod hipotekom koju Ranjevska ne može platiti, pa će za nekoliko mjeseci kuća i višnjik biti ponuđeni na aukciji. Ljubov Andrejevna i Gajev, nesposobni riješiti financijske probleme, radije se prepuštaju sanjarenju o prošlim vremenima, uspomenama i ljubavnima…

Njihova je suprotnost Lopahin koji predlaže da se višnjik posiječe, a na njegovu mjestu posadi – odmaralište…  Lopahin je prikazan kao predstavnik neke nove Rusije koja tek dolazi, a kojoj se stari aristokrati ne mogu prilagoditi. Propadanje višnjika tako postaje simbol propadanja jedne obitelji i čitavog plemstva.

Ranjevska bespomoćno čeka vrijeme aukcije, te u međuvremenu priređuje zabave, dijeli novac prosjacima i naivno vidi rješenje svojeg problema u udaji kćeri Varje za Lopahina. Sudbinu imanja ponovo prebacuje na leđa posvojene kćerke, kojoj se Lopahin nimalo ne sviđa, između ostalog i zato jer je zaljubljena u studenta Trofimova

Na koncu imanje ipak biva prodano na aukciji i to – Lopahinu, koji likuje nad svojom ‘pobjedom’ i odlučuje srušiti višnjik. Članovi obitelji i njihovi sluge su izgubljeni, opraštaju se i prisiljeni su pronaći nov život. Ranjevska se odlučuje vratiti bivšem ljubavniku, Gajev se zapošljava u banci, a Varja ostaje sama jer je Lopakhin ipak odlučio ne zaprositi je.

Ranevska i Gajev se opraštaju od kuće u kojoj su proveli djetinjstvo, pozdravljaju višnjik i zatvaraju vrata za sobom. U kući ostaje samo stari sluga Firs, oslobođeni rob, koji se čudi kako su ga zaboravili i napustili. Firs ostaje u mraku, prepušta se sudbini dok se istovremeno čuju udarci sjekire o stabla višanja…

Tekst je praizveden u Moskvi 17.1.1904., na autorov rođendan, u režiji njegova dugogodišnji suradnika Konstantina Stanislavskog, a glavnu ulogu Ljubov Andrejevne Ranjevske igrala je Čehovljeva supruga – Olga Knipper. No, Čehov je premijerom bio sve samo ne – zadovoljan, između ostalog i zato jer su pokusi trajali samo 6 mjeseci (!), umjesto inače uobičajenih – 18.

No, najveći je problem bio taj što je sam Čehov ‘Višnjik’ podnaslovio komedijom, dok je Stanislavski u njoj vidio tragičnu priču.  Čehov je optužio Stanislavskog da mu je uništio dramu, objašnjavajući kako nije shvatio da su njegovi likovi možda i na rubu suza, ali nikad ne plaču.

Nakon gotovo četrdeset godina od posljednjeg splitskog Višnjika u režiji Vanče Kljakovića, višnjev vrt ponovo će oživjeti splitskoj i hrvatskoj publici dobro poznati ruski redatelj Aleksandar Ogarjov.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE