Naslovnica > VIJESTI > Novi filmski ‘Galeb’

Novi filmski ‘Galeb’

Kazališni veteran Michael Mayer od 2015. radio je na ekranizaciji Čehovljeva klasika sa glumačkim timom koji čine Annette Bening, Brian Dennehy, Corey Stoll, Billy Howle, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss... [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

U SAD sutra, a u Europi tek koncem ljeta u kino distribuciju stiže Galeb još jedna u nizu filmskih adaptacija Čekovljeva klasika. No, ono što ovu filmsku verziju razlikuje od drugih jest činjenica da su je osmislila i realizirala dvojica Tonyem nagrađenih kazališnih veterana - redatelj Michael Mayer i autor scenarija Stephen Karam.

Dapače, Karam - koji je lani osvojio Tony za dramu The Humans, u prošloj je sezoni za Broadway adaptirao još jednu Čehovljevu dramu - Višnjik.

Dvojac je film počeo snimati još 2015. godine i to sa impresivnom glumačkom ekipom koju čine  Annette Bening, Brian Dennehy, Corey Stoll, Billy Howle, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss...  Postprodukcija se, međutim, odužila pa film tek sada, nakon premijere na Tribeca Film Festivalu, kreće u kina.

Čuvena Čehovljava drama u četiri čini bavi se poznatom glumicom Arkadinom koja sa ljubavnikom Trigorinom dolazi na imanje svoga bolesnoga brata SorinaTrepljov, sin Arkadine odlučuje postaviti predstavu, u nadi da pronađe novi teatarski oblik, koji pomalo podsjeća na simbolizam, zbunjuje Arkadinu koja očigledno nema razumijevanja za pokušaje svoga sina.

U predstavi glumi Nina, mlada djevojka sa susjednog imanja kojoj se Trepljov pokušava svidjeti, pa joj jednom prilikom poklanja i usmrćenog galeba, kojeg je sam upucao, no Nina ostaje zgrožena. Ninu, ipak, opčini Trigorin, koji ispriča kako postoje paralele u odnosu života mlade djevojke poput nje i usmrćenog galeba kojeg joj je Trepljov poklonio, za kojeg se saznaje da je pokušao ubojstvo, no metak mu je samo okrznuo glavu.

Iako se Arkadina želi vratiti u Moskvu, Trigorin je moli da ostanu još malo, no ona ga na kraju uspijeva nagovoriti. Nina i Trigorin se zadnji put prije njegovog odlaska sastaju, ona mu poručuje kako je odlučila postati glumica i dogovaraju se kako će se sastati u Moskvi.

Zadnji čin događa se dvije godine kasnije. Trigorin i Nina imali su dijete zajedno, no ono je umrlo, a Trigorin se vratio Arkadini. Nina je putovala okolo s drugorazrednom glumačkom skupinom, i sada dolazi Trepljovom da bi mu sve to ispričala. Drama završava tragično, saznaje se vijest da se Trepljov ustrijelio...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI