Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Sezona 2016/2017: GKM Split

Sezona 2016/2017: GKM Split

Splitsko kazalište najavljuje pet premijera među kojima i jednu u režiji FIlipa Šovagovića.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo najavu sezone kako je istu oglasilo GKM iz Splita.

***

Sezonu 14. listopada otvara  „Zbunjoza“, predstava nastala u koprodukciji s splitskim kazalištem Playdrama i Goethe institutom, u režiji talentiranog i inovativnog Ivana Plazibata koja na duhovit i zaigran način prati dva bračna para kroz niz tragikomičnih scena i neočekivanih transformacija.

Za našu najmlađu publiku čuvamo ulaznice  u čarobni svijet „Priča iz davnine“, Ivane Brlić Mažuranić. U međuvremenu ponovno odlazimo na izlet u Alpe i družimo se s „Heidi“, jednom od naših najtraženijih predstava, a u predblagdansko i blagdansko vrijeme se vraćamo jednoj od najljepših priča za djecu, Andersenovoj „Kraljevni na zrnu graška“. Malo starije osnovce ćemo prepustiti  dvojici otkačenih znanstvenika koji ih vode na nezaboravno putovanje „Od atoma do stanice“. Tu je već legendarni „Kazališni sat“ koji osvaja našu publiku punih dvadeset i pet godina, kao i „Važno je zvat se Ernešto“, splitska verzija bezvremene satiričke komedije Oscara Wildea.
Za one malo hrabrije i željne otkačenog humora tu su naši stručnjaci iz Škole za preživljavanje koji će nam i ove godine pokazati „Kako preživjeti zombi apokalipsu“. Naravno, nismo zanemarili ni našu tinejdžersku i odraslu publiku koja će ponovno uživati u prošlosezonskom hitu „Dica“ i u novim premijernim naslovima. U studenom su to  „Splićanke“, živopisna kabaretska predstava čiju režiju potpisuje jedan od značajnijih redatelja srednje generacije, Ivan Leo Lemo. U ožujku, pod redateljskom palicom nagrađivanog dramskog pisca i glumca Filipa Šovagovića, pripremamo dramu „Sve to bilo je igra“ koja će u autorovom prepoznatljivom stilu ukazati na važnost dizanja svijesti o marginaliziranim skupinama.

Za kraj bi se zahvalili Vama, našoj vjernoj publici – djeci i roditeljima, đacima, učiteljicama, nastavnicama i profesoricama što nas uvijek pratite i nadamo se da ćete se i u novoj sezoni počastiti kazališnim poslasticama koje smo za Vas pripremili!

I.B. Mažuranić / Belmondo Miliša
PRIČE IZ DAVNINE
- kroz jezične vježbe
Režija i adaptacija: Belmondo Miliša
Scene iz najljepših priča velike spisateljice prikazujemo na posve nov način. Osim kazališne čarolije, ova nam predstava kroz interaktivan pristup nudi i vježbe jezičnog izražavanja, jezične igre koje će učenicima pomoći u razumijevanju i korištenju izražajnih sredstava kao što su naglasci, pravilan izgovor, umijeće slušanja itd.
ZA UZRAST: Niži razredi osnovne škole
SVRHA: Uprizorenje lektirnih naslova i vježbe jezičnog izražavanja
PREMIJERA: Listopad

Marius von Mayenburg
ZBUNJOZA

Režija: Ivan Plazibat
*Predstava u koprodukciji s kazalištem
Playdrama i Goethe Institutom
Zbunjoza je djelo jednog od najznačajnijih svjetskih suvremenih dramskih pisaca, glasovitog njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga. Ova duhovita igra prati dva bračna para kroz niz tragikomičnih scena i neočekivanih transformacija, ali govori i o magičnoj sposobnosti kazališta da se komunicirajući sa svojim vremenom mijenja. Ova predstava je pogodna za nastavni program viših srednjih škola kao primjer koji može poslužiti za usporedbu klasičnoga, modernoga i postmodernoga kazališnog izričaja. Koje su prednosti jednog ili drugog, u čemu suvremena drama uspijeva a u čemu ipak više uspjeha i kod današnjeg gledatelja postiže klasična drama?
ZA UZRAST: Stariji razredi srednjih škola i odrasla publika
SVRHA: Upoznavanje sa suvremenim kazalištem
PREMIJERA: Listopad

Autorski projekt Siniše Novkovića i Bojana Brajčića
OD ATOMA DO STANICE ILI ZNANOST ZA ŠAŠAVE
Zašto bi se predstave za školarce bavile samo lektirom?
Svijet prirode, kemije i fizike pun je zanimljivih priča i otkačenih istraživača. Dva vrsna komičara pokazat će nam kako lekcije iz prirode o stanici i građi ljudskog tijela (peti i šesti razredi) kao i one iz kemije o tajni atoma (sedmi i osmi razredi) mogu postati uzbudljiv i zabavan kazališni doživljaj. U trajanju od jednog školskog sata, ova predstava dopunjava i oslikava lekcije iz prirodnih znanosti za učenike viših razreda osnovne škole.
* Ova predstava je pogodna za gostovanje tj. igranje u školi.
ZA UZRAST: Učenici viših razreda osnovne škole
SVRHA: Pomoć u razumijevanju nastavnih cjelina iz prirode, kemije i fizike
PREMIJERA: Veljača

Ivan Leo Lemo
CABARET SPLIĆANKE
Režija: Ivan Leo Lemo
Jesu li moderne Splićanke bitno drugačije od svojih težačkih i vlaških baka? Jesu li pomodne žene našeg grada sličnije europskim ili balkanskim ženama i je li u Dalmacijji na snazi matrijarhat? Neke odgovore na ova pitanja kroz urnebesnu izmjenu skečeva, gegova i pjesama nudi nam ova kabaretska predstava u kojoj sudjeluje ženski dio ansambla GKM-a. Ostavimo na trenutak mučne teme i pogledajmo stvarnost kroz suze od…smijeha.
ZA UZRAST: Srednjoškolci i odrasli
SVRHA: Istinska kazališna zabava
PREMIJERA: Studeni

Filip Šovagović
SVE BILO JE IGRA
Režija: Filip Šovagović
Novi komad našeg nagrađivanog dramskog pisca i glumca Filipa Šovagovića. Priču o raspadu jedne obitelji, nedostatku komunikacije i problema ovisnosti on donosi u svom prepoznatljivom grotesknom i liričnom stilu. Naizgled smiješne scene iz komune za ovisnike i staračkog doma govore o našoj ravnodušnosti prema svim marginaliziranim skupinama.
ZA UZRAST: Srednjoškolci i odrasli
SVRHA: Dizanje svijesti o marginaliziranim skupinama
PREMIJERA: Ožujak

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE