Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2016/2017: GKL Split

Sezona 2016/2017: GKL Split

Pet premijernih naslova, od čega dva u koprodukciji s nezavisnom scenom, te četiri već tradicionalne manifestacije ponuda su nove sezone u splitskom Gradskom kazalištu lutaka.
Share on facebook
Share on twitter

Najavu premijernih naslova GKL Split prenosimo u cijelosti.

***

PRIČAONICA, prema poznatoj basni: TRI PRAŠČIĆA
Koprodukcija s kazalištem Poco Loco
Ideja i koncept, adaptacija i režija: Teatar Poco Loco (Maja Katić, Renata Carola Gatica, Zrinka Kušević, Dunja Fajdić)
Glazba: Franjo Stojaković / Songovi: Zrinka Kušević / Ilustracije na grafoskopu: Luka Duplančić
Izvođači: Milana Buzolić-Vučica, Ivan Medić, Branimir Rakić, Milena Blažanović (animacije na grafoskopu) i Ivana Bandalo (klarinet)

GKL Split i Teatar Poco Loco udružili su snage kako bi vam ispričali poznatu priču o tri praščića. Ona govori o strpljivosti, upornosti i predanosti, bezvremenskim vrijednostima koje će najmlađoj publici prenijeti naši glumci pripovjedači. To će uraditi kroz specifičan način izlaganja bajke u kojem je uz riječi jednako važna glazba, baš kao i sudjelovanje djece iz publike.

Ideja “pocoloco” pričanja bajki je otvorena komunikacija s publikom, gdje ima mjesta i za pitanja i za sudjelovanje kroz pjesmu ili priču. Djeca koja izgube pažnju lako mogu prošetati i opet se vratiti, pa je predstava idealna za sve uzraste. Trajanje priče također je prilagođen najmlađem uzrastu, njihovoj pažnji, kao i dramaturgija te sam način pripovijedanja.
Shvatili smo da se „pocoloco“ pripovijedanje bajki savršeno uklapa u naš program pričaonica , pa smo odlučili Tri praščića smjestiti u Split i ispričati vam kako su nadmudrili vuka.

Premijera: 24. rujna 2016. / Za uzrast: 2+

Ksenija Zec i Saša Božić: U ZVIJEZDE
Tekst, režija, dramaturgija, scenski pokret: Saša Božić i Ksenija Zec
Scenografija i kostimi: Zdravka Ivandija / Glazba: Damir Šimunović

Saša Božić i Ksenija Zec autori su naše višestruko nagrađivane predstave Glazbatorij kojom su djecu odveli u uzbudljiv svijet klasične glazbe. Ove sezone vraćaju se u GKL kako bi svojim osobenim rukopisom najmlađe pozvali na putovanje galaksijom.
Svemir ili Univerzum je beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. To je ustvari vremenski prostor u kojem plovi mnoštvo nebeskih tijela i koji postoji neovisno od ljudskog znanja. Još jedna od definicija navodi da je Svemir ukupnost svega što postoji, uključujući: prostor, vrijeme, tvar, energiju, planete, zvijezde, galaksije, intergalaktički prostor i sve iza toga.
Za razliku od uobičajenih narativa u predstavama, bajkama i pričama za djecu, koji najčešće podrazumijevaju rješenje nekog problema, sukobe ili prepreke, ova predstava nastoji govoriti o ljudskoj potrebi za avanturom i širenjem spoznaja, te isključivo afirmativno i stimulativno utječe na osjete i emocije kroz specifičan vizualno-zvučni doživljaj.
Sama predstava temeljena je na istraživanju kazališta objekta, koji su Saša Božić i Ksenija Zec započeli s predstavama Tijelo i Glazbatorij, objema nagrađenima na festivalu Mali Marulić. Radi se o netipičnim lutkarskim predstavama u kojima glumci animiraju često predimenzionirane objekte i rekvizitu, no objekti animiraju i izvođače, u zanimljivom spoju plesa i kazališta.

Premijera: 7. listopada 2016./ Za uzrast: 3+
Elvis Bošnjak, prema Dnevniku Anne Frank: MOJE IME JE ANNE FRANK
Koprodukcija s kazalištem PlayDrama
Režija: Elvis Bošnjak
Scenski pokret i glazba: Ana Marija Fabijanić / Scenografija: Ozren Bakotić / Kostimografija: Ana Marin

Moje ime je Anne Frank predstava je temeljena na Dnevniku Anne Frank, jednom od najdirljivijih zapisa djetinjstva ugušenog bezumljem ljudske mržnje. No, dnevnički zapisi Anne Frank ne donose pred nas samo krik jednog nepravedno i okrutno ugašenog života, oni u sebi kriju duboku intimnu ispovijest jednog odrastanja, oni pred nas donose neobuzdanu žudnju za životom. Nažalost, ova tema aktualna je i danas i nikada zapravo nije sišla s pozornice svijeta jer uvijek je netko negdje u sljepilu vlastitih zabluda spreman drugoga isključiti iz korpusa čovječanstva, oduzeti mu pravo na život, proglasiti njegovu žudnju ništavnom. U ovoj predstavi riječi Anne Frank govore djeca između 12 i 16 godina, direktno u lice gledatelja. U ovoj predstavi Anne Frank je ideja čovjeka čija neizmjerna mašta stvara čudesne svjetove dobrote, ljubavi, supatništva. Ova ideja suprotstavljena je ideji čovjeka koji je rak planeta, čovjeka koji je suprotnost božanskoj ideji čovjeka bilo koje vjere.

Premijera: 12. studenog 2016. / Za uzrast: 12+

Sanja Vidan (prema motivima predstave Davora Mladinova): BIJELE KOČIJE II
Režija: Sanja Vidan
Dramaturgija: Branko Ružić
Likovnost predstave: Luka Duplančić /Glazba: Nenad Šiškov

Godinu 2016. završit ćemo nastavkom hit predstave Bijele kočije, blagdanskog naslova čiju popularnost tijekom protekla tri desetljeća (!) niti jedan drugi nije uspio nadmašiti. Zato smo za ovaj prosinac odlučili osmisliti nastavak priče kroz koju su generacije djece zajedno sa Snješkom, Dimnjačarem, snjegovićima i Zelenkom pokušavale spriječiti strašnog gusara Roka i limene vojnike u krađi božićnih darove. Otkrit ćemo vam samo najveće iznenađenje drugog dijela bijele bajke, veće čak i od Djeda Mraza (kojeg ionako svi očekuju na kraju predstave): Roko je postao dobar! Ali, to ne znači da se sad možemo opustiti i čekati da sve prođe glatko, nipošto, jer je na vaše darove sad novi zlikovac Bljuzgavac bacio oko!

Premijera: 3. prosinca 2016./ Za uzrast: 3+

Olja Savičević Ivančević: SOM NA CILOME SVITU
Režija: Renata Carola Gatica

Tekst Olje Savičević Ivančević Som na cilome svitu nagrađen je prvom nagradom Natječaja za najbolji dramski tekst Mali Marulić 2015. godine, a na našu će ga scenu postaviti nagrađivana redateljica, „argentinska Hrvatica“ Renata Carola Gatica.
Tekst je to specifične atmosfere pisanog tkiva u kojoj su se stopile tri ljubavi: ljubav prema priči, prema jeziku i prema otocima. Pisan „izmišljenim“ otočkim narječjem Som na cilome svitu neprestano balansira na finoj granici mita i stvarnosti. Pusti otoci ovdje su zapravo glavni likovi, a usamljenost djece na njihovim obalama okosnica priče koja se s finoćom raspliće u kratkim, ritmički dorađenim susretima izmaštanih otočkih i morskih stanovnika. I dok dječak Ivo traži nekoga da se s njim igra na kukala, a djevojčica Luiđa nekoga da s njom skače hulahop , ni ne znaju da zapravo traže jedan drugoga dok ih cijeli život zapljuskuje isto more. A more kao da diktira ritam jednog mirnog života, jednog sasvim posebnog krajolika kojeg treba čuvati prije svega od sve učestalijeg napuštanja ili pak prijetnji sumanutih koncesija. Ovaj tekst istovremeno je priča o potrazi za prijateljem, apel za spas otoka, ali i pravo jezično slavlje, koje cijelom tekstu daje kvalitetu istinskog književnog djela. (Obrazloženje nagrade žirija Natječaja „Mali Marulić“)

Premijera: 10. ožujka 2017. / Za uzrast: 4+

MANIFESTACIJE:

10. FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU „MALI MARULIĆ“ , 5. – 8. travnja 2017.
Jubilarni, deseti Mali Marulić okupit će, prema izboru Tomislava Zajeca, najbolje predstave hrvatskih autora napravljene u 2016. godini, a osim predstava na različitim lokacijama, najmlađoj će publici ponuditi i druge programe poput čitanja i slušanja nagrađenih tekstova. Različitim načinima iznošenja tekstova želimo djeci približiti hrvatsku književnu riječ, dodatno motivirati domaće pisce i istaknuti njihov neprocjenjiv značaj za hrvatsko kazalište, hrvatsku dramsku književnost za djecu i općenito, ali i za cijelo naše društvo.

7. CIKLUS KONCERATA „JAZZ U VELJAČI“
Sedmu godinu za redom, splitsku ćemo zimu zagrijati jazz zvukovima u sklopu glazbenog ciklusa koji se, eto, jedini takav u našem gradu, udomaćio upravo pod krovom kazališta za djecu. Tri subote u veljači, nakon što lutke odrade jutarnju probu, uredit ćemo večernju scenu za tri koncerta i slušati vrhunske jazz glazbenike. Dolaze nam sjajna vokalistica Zrinka Posavec u pratnji pijanista Zvjezdana Ružića, domaća jazz atrakcija Bow vs. Plectrum, te Oridano Gypsy jazz band.

4. LJETNO KAZALIŠTE ZA DJECU, lipanj /srpanj 2017.
Iz godine u godinu revija „Ljetno kazalište za djecu“ raste i nudi sve bogatiji program, kao odgovor na sve veći interes roditelja za kvalitetnim i vrijednim sadržajima koji će djeci ispuniti duge ljetne dane bez školskih obaveza. Osim predstava, posebno im je zanimljiv program radionica u sklopu kojih djeca kroz kreativnu igru i pod budnim okom voditelja isprobavaju i uče nove vještine. Reviju smo prvi put organizirali 2014., a prošle je godine, zahvaljujući raznovrsnim programima, prerasla samo kazalište i postala pravi mali, ljetni festival umjetnosti za djecu. I ove ćemo godine na suradnju pozvati i u sastavljanje što bogatijeg programa pokušati uključiti što više splitskih ustanova u kulturi kao i udruga koje rade s djecom i za djecu.

TU-TU! Teatar u tvojoj ulici
Mali putujući teatar GKL-a Split će i u sezoni 2016./2017. gostovati u kvartovima udaljenijim od centra, odnosno u gradskim kotarevima koji su pokazali interes da se u njihovim prostorima nekoliko puta godišnje održe predstave za djecu. Nadamo se da će ih ove godine biti više i da će TU-TU kombi zatrubiti i u vašoj ulici. Što se nas tiče, sve je spremno!

LUTKE NA MARJANU
Program za predškolce "Lutke na Marjanu" specifičan je spoj prirode i umjetnosti, a oduševljava djecu jer uključuje vožnju vlakićem, poučnu šetnju, te ambijentalnu predstavu za kraj izleta. Radujemo se četvrtoj sezoni ovog jedinstvenog splitskog projekta kojeg ostvarujemo u suradnji s Park-šumom Marjan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI