Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2016/2017: Žar ptica

Sezona 2016/2017: Žar ptica

Gradsko kazalište Žar ptica u novu sezone 2016. / 2017. ulazi s četiri nova naslova i novim ravnateljem.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo najavu sezone kako je istu oglasilo kazalište Žar ptica.

***

Dosadašnji član ansambla, glumac Drago Utješanović, najavljujući svoju prvu sezonu u ravnateljskom mandatu kaže:

"Od 2003. godine radim kao glumac u GK Žar ptica. Sudjelovao sam u preko 40 naslova i svjedočio mnogim dosadašnjim uspjesima. Što je najvažnije, svjedočio sam stvaranju jednog posebnog odnosa između naše publike i nas, odnosa međusobnog povjerenja i nadasve poštivanja.  Sretan sam što će novu kazališnu sezonu i prvu godinu mog ravnateljskog mandata, obilježiti četiri legendarna naslova, od kojih će čak tri, po prvi put biti postavljeni na scenu i to baš u našem kazalištu. Vjerujem  da će naša publika zbog njih, ali i zbog naših starijih, već dobro poznatih hitova i dalje voljeti kazalište i s ljubavlju dolaziti u Žar pticu."

Prva premijera najavljena je za 1. listopad 2016. god. Riječ je o praizvedbi dječjeg klasika Zvonimira Milčeca, antologijskom "Zvižduku s Bukovca".

Priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu, režira Mario Kovač prema adaptaciji Ane Prolić.

Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i stari razrednik Deščak, koji im je znao reći kako u životu sve treba znati, pa  i zviždati,  odaslavši tako antologijski zvižduk s nekog davnog  Bukovca.
Praizvedba kazališne predstave prema romanu koji se preko trideset godina nalazi na popisu školske lektire, obilježio je odrastanje nekoliko generacija. Ovom predstavom prisjećamo se i djela Zvonimira Milčeca i  odajemo počast književniku najpoznatijem po djelima posvećenim Zagrebu, čiji će likovi ovaj put i zaživjeti na kazališnoj sceni u gradu kojeg je toliko volio.

Već 12. studenog, 2016. uslijedit će druga praizvedba. S posljednje stranice popularnog Smiba, ravno iz stripa, na scenu Žar ptice stiže i jedna znatiželjna djevojčica.

"Durica – male ljubavi" iz pera i olovke Ivice Bednjanca, jednog od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Durica je autorov najmlađi lik stvoren za najmanju publiku. Nestašna i simpatična sedmogodišnja djevojčica Durica, smeđe raščupane kose,  ima prijatelje Bibija i Dodu, a ljubomorna je na Lelu u koju je zaljubljen Bibi. Kao što joj i ime govori, Durica se često duri, a ponekad i viče, prava je hrvatska inačica Pipi Duge Čarape. Danas, kada je svjetski strip polazište velikih filmskih hitova, hrvatska stripovska baština djeci je gotovo nepoznata. Kratka forma raznih situacija u kojima se zatiču Durica i njezini prijatelji svojevrstan je bon-ton za djecu.

Duricu će režirati Renata Carola Gatica, prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić.

"Plava boja snijega" bit će prva premijera GK Žar ptica u 2017. godini, planirana krajem veljače.

Igrokaz u stihu u kojem do punog izražaja dolazi pjesnička osobnost Grigora Viteza, začetnika moderne hrvatske književnosti za djecu, režirat će Leo Katunarić.

U dalekom kraljevstvu vlada kralj Karaslav koji ima lude ideje i želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom. Tako kralj naredi da ubuduće u njegovu kraljevstvu pada plavi snijeg, a da svi koji budu tvrdili da je snijeg bijele boje budu osuđeni na smrt. U središtu priče je nedopuštena ljubav između kraljeve kćeri, princeze Krizanteme i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir, a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje....

"Kako je tata osvojio mamu", praizvedba  romana za mlade Mire Gavrana, našeg najizvođenijeg suvremenog  pisca i dramatičara, u režiji Slađane Kilibarde i dramatizaciji Ane Prolić, zaokružit će sezonu u GK Žar ptici premijerom u travnju 2017.

Glavni lik romana dječak Antun, ispričat će priču o ljubavnim trzavicama unutar svoje obitelji, a to bi  mogla biti bilo koja suvremena obitelj oko nas. Odmah na početku kaže da je ovo  neobična priča o čovjeku koji  je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je njegov tata, a žena koju je ponovno osvajao je naravno, njegova mama.  Antun će nam pričati i o svojoj djevojci Bernardi i o tome kako je lijepo kad te netko voli i kad ti nekoga voliš...

Kako to biva u Gavranovim romanima, njegovi mladi junaci kritički se odnose prema svijetu odraslih, a često  uspjevaju i navesti svoje roditelje da se promijene i uvaže njihova mišljenja.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI