Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2016/2017: ZKM

Sezona 2016/2017: ZKM

ZKM najavljuje četiri premijere prema tekstovima domaćih nagrađivanih dramskih i proznih pisaca.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo najavu sezone kako je istu oglasilo Zagrebačko kazalište mladih.

***

Premijernu sezonu otvorit će 15. listopada predstava „Sherlock Holmes“ u režiji Krešimira Dolenčića, dok je autorica predstave Ana Tonković Dolenčić, koja je napisala novo djelo, novog zapleta, a prema proznim motivima i likovima opusa Arthura Cona Doylea, koristeći se njegovim 56 pripovjetki i četiri romana. Dolenčić je govorio kako je Holmes opće mjesto zapadne literature, čija je analitička logika naslovnog junaka i ove predstave referentno mjesto i kulture i znanosti. „Predstava je za mladež, ali i starije koji vole dobar krimić“, kazao je Dolenčić, nastavivši da ZKM-ov „Sherlock Holmes“ ima odličan zaplet, vrlo je kompleksan, igra se planovima, ruši četvrti kazališni zid. Ana Tonković Dolenčić dodala je da je krimić u kazalištu teški žanr, no zbog toga vrlo inspirativan i zanimljiv, radnja je smještena u viktorijansku Englesku što im se činilo bolje nego suvremeni okvir, iako takvih ima mnogo kao i aktualne kazališne i televizijske adapatacije.
Na repertoaru je i predstava „Noćni život“ nastala po nagrađivanoj drami Ivana Vidića, koju će režirati slavni redatelj Paolo Magelli. O predstavi je redatelj Magelli, koji nakon sedam godina i „Zagrebačkog pentagrama“ ponovno režira u ZKM-u, rekao: „Vidićev tekst progovara o noćnom Zagrebu, to je antiutopijski laboratorij u jednom mikrokozmosu, progovara o Europi koja zadnjih 20 godina nema snage za novu utopiju, o revolucionarima koji postaju malograđani, zarobljeni u finacijskom ropstvu moćnika. To je pesimističan komad, maštovit, no s njim se nalazite u tunelu u kojem se bolje sutra ne vidi, a to je moj teren“. Dramaturginja predstave Željka Udovičić je kazala da je Vidić sjajan jer njegov krimić evoluira u intelektualnu satiru o pobunjenicima, potom reakcionarima i na kraju lopovima suočenima s unutarnjom borbom s besmislom, s utvarama neliberalnog društva.
Sljedeće godine bit će postavljena i predstava Črna mati zemla, po romanu Kristiana Novaka (roman je dobio književnu Nagradu T-portala za najbolji roman 2014. godine) u dramatizaciji Tomislava Zajca i režiji Dore Ruždjak Podolski.
Kristian Novak je o romanu istaknuo da je njegovo djelo postignulo veliki uspjeh kod publike i kritike, a pretočeno na kazališne daske neće biti prepričan roman, dapače on dokida odnos prema prozi, donosi nova pitanja i stoga se nada da će donijeti i nove vrijednosti. „'Črna mati zemla'“ je za mene kao autora dramatizacije bio veliki izazov je je riječ o izuzetnom, kultnom romanu, to je posao koji nosi odgovornost jer je to prvi izlazak romana u prostor adaptacije, nosi težinu praizvedbe. Ovaj predložak prati priču od hipsterskog Zagreba, vrijeme osamdesetih i devedesetih u Međimurju s fokalizacijom na lik koji nosi duboku traumu, a cijelo djelo otvara i teme pedofiliju, odnos s Crkvom, bullingu...“, zaključio je Zajec dodajući da je to topla i bolna priča.

Olja Lozica, talentirana mlada autorica koja je u ZKM-u s uspjehom postavila nagrađivanu predstavu „Sada je, zapravo, sve dobro“ o novom scenskom projektu kojeg će raditi u ZKM-u radnog naslova „Radnice u gladovanju“ po drami Gorana Ferčeca istaknula je da je veseli raditi ovu socijalnu dramu o radnicama 21. stoljeća, nadahnutu štrajku glađu radnica Kamensko. Drama koja je praizvedena i naručena za njemačko kazalište govori o nezaposlenosti, neplaćanju radnika i drugim nepoštivanjima radnih prava. „To je začudni materijal dokumentarne potke pisan u formi barokne pasije“, zaključila je Lozica o predstavi.

SHERLOCK HOLMES – dvorana Istra

Autorica: Ana Tonković Dolenčić po proznim motivima i likovima Arthura Conana Doylea

Redatelj: Krešimir Dolenčić
NOĆNI ŽIVOT – dvorana Istra

Autor: Ivan Vidić – drama je ovjenčana Trećom nagradom za dramsko djelo „Marin Držić“ Ministarstva kulture 2014. godine

Redatelj: Paolo Magelli

Dramaturginja: Željka Udovičić
ČRNA MATI ZEMLA – dvorana Istra

Po romanu Kristijana Novaka dramatizirao Tomislav Zajec – roman je dobio književnu Nagradu T-portala za najbolji roman 2014. godine

Redateljica: Dora Ruždjak Podolski

RADNICE U GLADOVANJU – radni naslov – Bočna scena

Autor: Goran Ferčec

Redateljica: Olja Lozica

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI