Naslovnica > PREDSTAVE > Teške ljubavi

Teške ljubavi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zbirka su kratkih priča o ljubavi i problemima ljubavnika u u komunikaciji Itala Calvina postaje predstava u partnerstvu HNK Split i GKM.
autorski tim funkcija
Nedjeljka Balić-Nižićprevoditelj
Arijana Kunštekskladatelj
Ines Prajoskladatelj
Jana Letilovićkostimograf
Tomislav Topićoblikovatelj zvuka
Tina Munivrana Novkovićinspicijent
Siniša Čovićoblikovatelj svjetla
Goran Cetinić - Koćaautor glazbenih efekata
Aleksandar Švabićredatelj
Aleksandar Švabićscenograf
Ivan Penovićautor dramatizacije
Živko Nižićprevoditelj
Morana Čaleprevoditelj
Damir Klemenićsuradnik za scenski pokret
Damir Klemenićasistent redatelja

Objavljene 1970., Gli amori difficili zbirka su kratkih priča o ljubavi i problemima ljubavnika u u komunikaciji. Italo Calvino napisao ih je nakon što je preselio u Pariz na valu šezdeset osmaške kulturne revolucije i nakon što je pristupio grupi slavnih eksperimentalnih pisaca u kojoj su bili Raymond Queneau, Roland Barthes, Gorges Perec i Claude Lévi-Strauss.

U ovim pričama Calvino, autor svjetske slave, miješa realnost i iluziju u razotkrivanju ljubavnih obrazaca i tajni naizgled obične svakodnevice. Zbirka otkriva svu Calvinovu spisateljsku genijalnost manifestiranu u načinu na koji se odabir trivijalnih fragmenata života, naizgled nezanimljivih motiva, pretvara u vrhunsku književnost.

Teške ljubavi postaju predstava zahvaljujući udruživanju snaga dvaju splitskih teatara, HNK i Gradskog kazališta mladih, a u adapatciji Ivana Penovića koji je najavljuje ovako:

"Teške ljubavi predstava je o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu. Ljubavi prema vlastitom miru koliko i vlastitom nemiru, ljubavi prema svakodnevnim avanturama koje u očima drugih izgledaju kao loše navike ili žute minute nemirnih putnika.   

Za razliku od Cosmicomicsa ili Nevidljivih gradova, u kojima Calvino ulazi u sferu fantastike, Teške ljubavi pokazuju piščevu sposobnost hvatanja trenutka, veličanja statike slike (Mediterana), lakoću opstojanja tijela u danom trenutku čekanja, mirovanja, šutnje, pogleda u daljinu. Calvino važnost daje svim trenucima između aktivnih događanja, prikazuje ogoljenu svakodnevicu u kojoj smo pustolovi vlastitih misli, šalje u oslikanu vječnost dio života na koji ne obraćamo previše pozornosti. Samim time, ova predstava imala je kompliciran zadatak identificirati i pokazati potencijalno dramsko događanje tako vješto prikriveno Calvinovom glorifikacijom lakoće postojanja, lebdenja između vlatitih misli i ritmova života koji nas drže zajedno. "

Predstavu režira Aleksandar Švabić.

 

Odgovori