Naslovnica > VIJESTI > PLES > Što nudi 33. Tjedan suvremenog plesa?

Što nudi 33. Tjedan suvremenog plesa?

Donosimo video-pregled najveće domaće manifestacije posvećene suvremenom plesu.
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnje izdanje Tjedna suvremenog plesa kao uvertiru donosi predstavu koreografa Itzika Galilija Man of the Hour u suradnji s Izraelskim Veleposlanstvom, koja će se održati 22. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Predstava Man of the Hour koprodukcija je nastala kroz suradnju Centra Suzanne Dellal u Tel Avivu, Izraelske Opere te prestižnog nizozemskog Holland Festivala.

https://www.youtube.com/watch?v=kMoZ0NBqraQ

33. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, gdje će se od 14. svibnja moći kupiti ulaznice za ovogodišnja događanja. Ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, DK Gavella, Tvornica kulture te Studentski centar. Ovogodišnji festival nastavlja se na temu migracija te pitanja identiteta i pripadanja.

Festival će započeti naslovom iz hrvatske selekcije, koja - međutim - ove godine neće biti terminski izdvojena, već će se protezati kroz čitav festival. Prva je na redu Trafikova predstava Weltschmertz inspiriranu kultnom grupom Ekatarina Velika, a slijede radovi Aleksandre Mišić, Ine Sladić, Irene Mikec, Ane Kreitmeyer, Ivane Kalc i Nikoline Komljenović.

Publika će imati priliku vidjeti i premijerne izvedbe Staše Zurovca u koprodukciji s Liberdanceom te predstavu Sonje Pregrad Ja gledam tebe dok ti gledaš mene….

Doajen francuske plesne scene Mark Tompkins predstavit će se s djelom Le Printemps (Proljeće) koje nas kroz četiri sola vodi kroz sudbine žena različitog podrijetla i puteva: plesačkog, pjevačkog, glazbenog te progovaraju o temama progona, lutanja i emancipacije.

Talijanski koreograf Virgilio Sieni u predstavi Sonate Bach, suočava se s iskazom i prevladavanjem boli reflektirajući na jedanaest tragičnih događanja u nedavnoj povijesti, koji su rezultat sukoba u Sarajevu, Kigaliju u Ruandi, Srebrenici, Tel Avivu, Jeninu, Bagdadu, Istanbulu, Beslanu, Gazi, Bentalhai i Kabulu.

Lada Petrovski Trnovšek predstavit će se plesnim solom Nótt u produkciji Plesnog teatra Ljubljana, a Ivan Blagajčević solom XXY u produkciji Tanzhaus Zurich.

https://vimeo.com/126666340

Festival predstavlja i dansku skupinu Don Gnu s predstavom N.A.R.G. koreografa Jannika Elkæra;

francusku skupinu Cie. Cube koreografa austrijskog porijekla Christian Ubla s predstavom AU;

...te plesača skupine Ballet C de la B, Serge Aime Coulibalya s vlastitom produkcijom Sleepless Night in Ougadougou  i skupinom iz Burkine Faso.

Posebna zanimljivost Festivala je predstava Sokol!, slovenskog koreografa Iztoka Kovača, koji se nakon 25 godina vraća na zagrebačku scenu s novom verzijom predstave Kako sam ulovio sokola! iz 1991., ovoga puta u izvedbi samog autora i Janeza Janše.

U okviru festivalskog programa predstavlja se i recentni rad Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta (IMRC-a), kolektiva koji promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani tjelesnom datošću

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI