Search
Close this search box.

39. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, Tjedan suvremenog plesa odvijat će se u Zagrebu od 1. do 12. lipnja. [VIDEO]

Ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa bavi se pitanjem održivosti: od održivost karijera plesača, preko održivosti resursa, do održivosti zajednice.

Uz odabir recentnih hrvatskih umjetnika i njihovih radova: Saše Božic, Ksenije Zec, Žak Valenta, Zrinke Šimišić, Koraljke Begović, Tatjane Rupcich, zagrebačkoj publici će se predstaviti i umjetnici iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Ukrajine i Mađarske, a sve to zahvaljujući  suradnji s programom Perform Europe, jednim od najvećih aktualnih europskih programa koji ima za cilj jačanje mobilnosti europskih produkcija, unutar kojeg je i nastala  jedna od najznačajnih suradničkih platformi pod nazivom  East is Best.

 

Od premijera do klasika

Festival otvara predstava Tu Sam! autora Žak Valente u produkciji riječkog kolektiva Trafik, koja progovara o održivosti plesačkih karijera, životnim, ali i umjetničkim izazovima s kojima se plesni umjetnici svakodnevno susreću. Punk, visoka moda i umjetnost, bunt, pomicanje granica društveno prihvatljivog i umjetnički prihvatljivog teme su koje propituje, a  podjednako su aktualne i danas kao i nezaboravnih osamdesetih godine prošlog stoljeća.

Iz edicije klasika stiže nam 'spomenik francuskog, ali i međunarodnog suvremenog plesa', predstava May B, koja je davne 1981. godine postavila francusku koreografkinju Maguy Marin čvrsto u samo središte pozornosti  svjetske plesne scene. Inspiriana djelima Samuela Becketta predstava je to upravo beckettovske estetike koja i nakon više od 40 godina izvođenja podjednako plijeni pažnju gledatelja, ali i kritike, što dokazuje i njezina post-pandemijska turneja.

 

Francesco Scavetta čest je i rado viđen gost na hrvatskim pozornicama, a na Tjedan s predstavom Hardly Ever, čije je gostovanje bilo planirano za vrijeme pandemije. Hardly ever istražuje koncept istine i laži u kazališnom kontekstu i svakodnevnom iskustvu, te u prvi plan postavlja istraživanje na ovu temu a koje je započelo sa predstavom Sincerely yours (2008-09). Ili kraće: vjerujete li u ono što vam kazuju ili ono što vam pokazuju?

 

Na festival stiže i mladi talijanski umjetnik Marco D’Agostin, europska plesna zvijezda u usponu, s predstavom Best Regards, koja je svojevrsni homage Nigelu Charnocku, velikanu suvremenog plesa i osnivaču legendarne skupine DV8, a kojeg je Festival imao prilike ugostiti tijekom ratnih izdanja.

Stručni skupovi

Uz izvedbeni, tu je i i Off program Tjedna, u kojem će se zbiti dvije konferencije koje se bave aktualnim pitanjima vezanim uz struku i njenu održivost: prva je međunarodna konferencija Stronger Together: Performing Arts and Territorial Development,  realizirana u suradnji sa Francuskim institutom u Zagrebu te Mrežom Teatroskop i Festivalom Cirkusa, a bavi se regionalnim razvojem i pozicijom nezavisne plesne scene i suvremenog cirkusa u Hrvatskoj i u Europi danas. U suradnji sa Akademijom Dramskih Umjetnosti i Školom za suvremeni ples Ane Maletić održati će se i konferencija na temu Gradimo Budućnost, uz prezentaciju radova studenata završnih godina, a razgovarat će se o održivosti karijera, viziji za budućnost i iščekivanjima mladih umjetnika koji stupaju na profesionalnu scenu.

Poziv Sine Qua Non

Radionicu će na festivalu održati ekscentrični francuski koreografski dvojac SINE QUA NON, koji poziva zagrebačke plesače, cirkusante, pjevače, akrobate, glumce i općenito umjetnike svih profila,  da im se pridruže  u četverodnevnom istraživačkom procesu za predstavu u nastajanju pod nazivom Out of the Blue. Broj mjesta je ograničen, a prijave interesa uz kratki cv su obavezne na e-mail: hipptsp@gmail.com!

Radionički & multimedijalni program

Kroz Radionice Jutarnjih plesnih treninga gostujući umjetnici pružit će  priliku hrvatskim plesnim umjetnicima da razmjene iskustva i isprobaju  nove tehnike i plesne pristupe.  Dok će se kroz dvije intenzivne koreografsko-plesne radionice ojačati povezivanje hrvatske plesne scene s međunarodnim projektima. Tako će se kroz radionice multikulturnog projekta  Roots of Dance,  u kojem sudjeluju plesne organizacije iz devet zemalja, osim  istraživanja o spoju tradicionalnih kultura i suvremenih izvedbenih praksi, odabrati  i sudionici za odlazak na plesni festival u Katowicama, Poljskoj u rujnu 2022.

Kako i gledatelji ne bi ostali zakinuti za izvođačko iskustvo pobrinuo se mađarski umjetnik Mate Meszaros, koji poziva građane da mu se pridruže kroz  šetnju u projektu Mechanics of Distance, te da na novi način upoznaju grad i na trenutak poziciju promatrača zamijene ulogom izvođača.

Tjedan je ove godine obogaćen i multimedijalnim sadržajima koji se bave značajnom temom važnosti plesa u vrijeme ratnih razaranja i poraća. Tako će posjetitelji moći vidjeti prezentaciju video instalacije Our Family Garden, umjetnice Smirne Kulenović, koja na intrigantan način predstavlja stvaranje umjetničke zajednice tri desetljeća nakon rata u BiH.

Nakon emitiranja snimke ukrajinske predstave Poslukh, održat će se i razgovor s njezinom autoricom Krystynom Slobodianiuk, a festival će ukrajinske umjetnike podržati i kroz projekciju kratkog filma umjetnika Antona Ovchenka, koji je nastao tijekom nedavnog boravka u skloništu u Kijevu. Filmsku selekciju festival će zaključiti ciklusom kratkih filmova Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao jednu od svjetskih mladih koreografskih nada koje svakako treba pratiti.

Detaljne informacije vezane uz program potražite na stranicama festivala www.danceweekfestival.com  i www.tjedansuvremenogplesa.com

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE