Naslovnica > PREDSTAVE > Shake It Off

Shake It Off

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Vibrantna predstava koja će vas podsjetiti na temeljnu lekciju iz fizike i energično prodrmati.
autorski tim funkcija
Bruno Isakovićautor
Mia Zalukarautor
Alen Sinkauzoblikovatelj zvuka
Ana Mrakasistent
Saša Fistrićoblikovatelj svjetla
Nenad Sinkauzoblikovatelj zvuka

Sjećate li što su vas u školu učili o atomima i elektronima?

Sve na ovom svijetu sastavljeno je od atoma u kojima neprestano vibriraju elektroni, pa bi se moglo reći da mrtve prirode zapravo i nema jer sve oko nas - tira.

Na toj znanstvenoj premisi počiva predstava Shake It Off koju potpisuju Bruno Isaković i Mia Zalukar, a koja otvara 35. Tjedan suvremenog plesa.

Ili kako kaže službena najava:

Možemo vidjeti tijelo, ali njegova vibracija dolazi iz nevidljive unutrašnjosti, emanira iz nepredstavljive nutrine do koje se ne dopire pogledom. Ona je neizostavan ključ naše egzistencije. Sve se sastoji od vibrirajućih čestica. Kvantna fizika govori o onim najmanjim koje vibriraju u praznini, što je stalno stanje svega što postoji. Kvaliteta i intezitet vibriracije određuje sve oblike i prirodu svih stvari. Sve nezaustavljivo vibrira. Stolac na kojem sjedimo, planina na koju se penjemo, voda koju pijemo, osoba ispred nas. Mi sami.

Plesna predstava Shake it off gradi svoju atmosferu u fizičkom naboju vibracija i drhtaja, a koje smo svi iskusili:

Tresemo se od straha, hladnoće ili fizičke slabosti.
Osjećaj anksioznosti je popraćen tjelesnom drhtavicom.
Iskazujemo neodobravanje, neslaganje ili nesigurnost tako što protresemo glavu lijevo-desno. Da bismo naznačili odobrenje, potvrdu ili prihvaćanje, činimo to kimanjem.
Snažni smijeh tijera tijelo u grčevite kontrakcije mišića.
Uznemirujući udarac nas od šoka prožima tremorom.
Prilikom zemljotresa se instiktivno i sami uzburkamo kao što snažni događaji znaju protresti same temelje društva.
Protresemo ramenima kako bismo se opustili.
Drhćemo od uzbuđenja i skaćemo od veselja.
Uživamo u seksualnom podrhtavanju.
Tresemo se od bijesa kad nas iskoriste, a ponekad smo protreseni prije upotrebe.
Slušajući glazbu naše tijelo slijedi njen ritam.

Autrski dvojac nadalje pojašanjava: 'Naše (re)akcije su satkane od vibracija koje neprestano izmjenjuju svoj intezitet i nose u sebi komunikativan element prema neposrednoj okolini kao i o načinu na koji (ne)propuštamo vanjski svijet prema vlastitoj srži. Instiktivno reagiramo na izvor i smjer podrhtavanja koje prolazi kroz našu svijest, tijelo, prostor oko nas, kao i kroz samu strukturu društva. Svi elementi tih vibracija, drhtaja, tremora, tréšnji, kao i njihovi razlozi, stoje već upisani u našu intuiciju.

Ukratko, kao 'što se potres, pucanj, orgazam, hladan tuš, pogled ili poljubac, nagli pad, vrisak, muzika i sve što vibrira sinkronizira sa nečime u nama, stvori nalet adrenalina te nas vodi na put u nepoznato', tako i Shake It Off kroz titraj ponavljajuće akcije neprekidno (ra)stvara međuovisnost izvedbenih tijela i zasićuje prostor sa značenjima i pokretom koji neprestano treperi.

U tu svrhu na sceni je čak deset na audicijama odabranih izvođača, što u produkcijskim uvjetime domaće nezavisne scene već samo po sebi dosta impresivno vibrira.

 

Odgovori