Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tko ide u kazalište?

Tko ide u kazalište?

Jeste li se ikad zapitali kojeg je profila prosječni kazališni gledatelj, idu li u kazalište više žene ili muškarci, slušaju li više službenu kritiku ili mundreklamu?
Share on facebook
Share on twitter

Dok domaća subvencionirana kazališta ne mare previše za svoju publiku, kazališta osuđena na surove uvjete tržišnog natjecanja, itekako istražuju tko dolazi u kazalište, a koga u kazalište dobrim marketingom tek treba privući. Jednom godišnje The Broadway League, udruženje kazališnih producenata, menadžera i vlasnika kazališta, izdaje demografsku analizu posjetitelja kazališta, kojom se njihovi članovi itekako vode u osmišljavanju kazališnih programa u uvjetima u kojima je jedino mjerilo uspjeha, uz nagrade, posjećenost kazališta.

U prošloj sezoni broadwayjska je kazališta posjetilo 13 milijuna ljudi, od čega su dvije trećine posjetitelja turisti u New Yorku, kako iz Sjedinjenih Američkih Država, tako i iz drugih dijelova svijeta, budući da je mjuzikl svojevrsna turistička atrakcija. Prosječna dob kazališnog gledatelja bila je 44 godine, a gotovo 80% posjetitelja bili su bijelci. Stručnjaci tvrde kako bi se takva statistika mogla promijeniti u ovoj sezoni, kad je na repertoaru niz predstava koje se na neki način bave afroameričkom poviješću (Boja purpura, Hamilton, Eclipsed s Lupitom Nyongo). Prosječan gledatelj je pogledao četiri predstave u godinu dana, a činjenicu da  je u publici prilično mali broj studenata opravdava se visokim cijenama ulaznica na Broadwayju.

Kao glavni izvor informacija, uz pouzdani New York Times, ističu se razni portali za preprodaju ulaznica (koji su izrazito afirmativni u najavama predstava s obzirom na svoj krajnji cilj), a kazalištu je vjernija publika dramskog kazališta od onih koji isključivo posjećuju mjuzikle. Očekivano, potonjima je, uz komentare publike, presudna podjela u predstavi prilikom izbora predstave.

Čitavu analizu, na 52 stranice, možete naručiti ovdje. U domaćem kazalištu je pak, čini se, nemoguće ustanoviti točan broj posjetitelja, a o detaljnijim analizama nema ni govora.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE