Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Poslovanje hrvatskih narodnih kazališta u 2018.: najgore je u minusu preko 6 milijuna kuna.

Poslovanje hrvatskih narodnih kazališta u 2018.: najgore je u minusu preko 6 milijuna kuna.

U prvom od niza tekstova u kojima ćemo analizirati poslovanje hrvatskih kazališta s nacionalnim statusom u 2018., donosimo njihove poslovne rezultate na koncu prošle godine, te stvarno stanje njihovih računa. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Prema službenim podacima iz financijskih izvješća, samo je jedno od pet hrvatskih kazališta s nacionalnim statusom u 2018. godini poslovalo pozitivno! Središnja nacionalna kazališna kuća, HNK Zagreb, prošlu je poslovnu godinu završila s plusom od 2.329.122 kn, dok su je preostala četiri nacionalna teatra 2018. zaključila zbirnim minusom od čak 3.787.471 kn!

Kad se, međutim, ovim rezultatima pridodaju preneseni viškovi i manjkovi iz prethodnih godina, realno stanje poslovnih knjiga nacionalnih kazališta posljednjih godina izgleda ovako:

Ili još kraće, evo kakvo je bilo stanje računa tih istih kuća 31.12.2018. :

Dakle, iako su se u odnosu na prošlu godinu (mahom na gore) promijenili apsolutni iznosi na računima, prvo mjesto među gubitašima i dalje čvrsto drži HNK Rijeka čiji je minus probio psihološku granicu od 6 milijuna kuna. Doduše, dobar dio tog minusa aktualna je uprava naslijedila od prethodnika, no dala mu je i svoj obol povećavši ga u protekle četiri godine za preko 1.8 milijuna kuna.

Kako i sami navode u bilješkama uz financijsko izvješće, u HNK Ivana pl. Zajca brojni su troškovi 'odletjeli u nebo': troškovi za službena putovanja povećani su u prošloj godini za čak 75.6%, troškovi za materijal i sirovine za 73.9%, troškovi energije za 42%, zakupnine i najamnine za 67.9%, a reprezentacije za 56.7%.

Kazalište rečena povećanja listom opravdava povećanim troškovima projekta Europske prijestolnice kulture, pa je prilično izvjesno da će u godini realizacije tog projekta - 2020. - oni i dalje rasti, a s njima i ukupni minus na računima riječkog HNK. Je li to željeni ishod projekta EPK tema je za sasvim drugi tekst. Vratimo se stoga poslovanju nacionalnih teatara...

Drugo mjesto među gubitašima i dalje drži HNK Split, a u stopu ga prati HNK Osijek, pa je zajednički financijski rezultat pet nacionalnih kazališta trenutno minus od nevjerojatnih 16.559.326 kn!

Ovakvi rezultati i više su nego poražavajući ima li se na umu da su svim navedenim kazalištima povećane subvencije iz nadležnih proračuna i to u nemalim iznosima:

Kako su i zašto onda kazališta de facto poslovala lošije, gdje je u kojem kazalištu zabilježen najveći porast troškova i konačno - vidi li se sve to na programu, odnosno na broj gledatelja, analizirat ćemo u idućim nastavcima ovog feljtona.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE