Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Tko je bila stvarna Violetta Valéry?

Tko je bila stvarna Violetta Valéry?

Proust je rekao da je Verdi pretvorio Dumasov roman 'Dama s kamelijama' u umjetnost svojom operom 'La Traviata'. Tko je bila stvarna posrnula djevojka, ljubavnica Alexandera Dumasa mlađeg i inspiracija za naslovnu junakinju romana i opere, provjerite u nastavku teksta.
Share on facebook
Share on twitter

Među 26 opera Giuseppea Verdija, posebno mjesto svakako zauzima La Traviata, jedna od opera Latinske trilogije, koja je već godinama najizvođenija opera na svijetu. Prema romanu Alexandera Dumasa mlađeg, libreto je napisao Francesco Maria Piave, a opera je praizvedena 1853. u venecijanskom teatru La Fenice. Praizvedba je prošla prilično burno, a sadržaj koji se smatrao moralno suspektnim zbog cenzure je morao biti smješten u kontekst početka 17. stoljeća. Unatoč prvotnom neuspjehu, Traviata (što u prijevodu znači posrnula) postala je omiljena opera na repertoarima svjetskih kuća.

Njena glavna junakinja, Violetta Valéry, u Dumasovom romanu (i kasnijoj dramskoj adaptaciji) zvala se Marguerite Gautier, a inspiraciju za njen lik Dumas je navodno našao u stvarnoj osobi, jednoj od svojih ljubavnica - pariškoj kurtizani Marie Duplessis. Rođena u Normandiji, Duplessis je već s 15 godina došla u Pariz u kojem je prvo radila u butiku, a uskoro je ušla u visoko društvo kao kurtizana u čijem su se salonu skupljali mnogi rado viđeni Parižani. Osim Dumasa mlađeg, njen ljubavnik navodno je bio i njegov otac, ali i Franz Liszt, kojeg je vijest o njenoj smrti zatekla na turneji.

Nešto manje romantičnu priču o njenom životu napisao je njen prijatelj iz djetinjstva, novinar Romain Vienne nakon što je pogledao Dumasovu dramatizaciju romana i objavio pod naslovom La Vérité sur la dame aux camélias. Vienne tvrdi kako ju je još kao dijete otac dao starijem muškarcu u zamjenu za novac, a dijete koje je imala s jednim od ljubavnika oduzeo joj je ljubavnik kako bi ga odgojio kao zakonitog sina.

Pred kraj života, Marie Duplessis doista se i udala za grofa Édouarda de Perregauxa, ali brak nije bio dugog vijeka. Duplessis je umrla od tuberkuloze u 24. godini života, a nakon njene smrti suprug je prodao svu njenu imovinu kako bi podmirio dugove života na visokoj nozi. Pokopana je na groblju Montmartre, a na sprovodu su se okupili njeni mnogobrojni poznanici, prijatelji i bivši ljubavnici.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE