Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Reagiranje Ane Gruice

Reagiranje Ane Gruice

Nakon što je jučer prozivana po medijima, priopćenjem se oglasila glumica Ana Gruica. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Njezino pismo prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani,

Sukladno 'navodima' koji su danas preplavili portale, 'navodima' u kojima se sramotno blati moje ime, ovim putem sam odlučila rasvijetliti mistiku GKM-a i sporne sjednice vijeća GKM-a, u svezi  predstave kolege Pere Eranovića.

Zanimljivo mi je kako se na gradskom vijeću uspijeva političkim uplitanjem i pritiskom lobirati za jednu predstavu koja je u kulturnim krugovima podigla kontroverze kakve nisu viđene sve od vremena predstave Bakhe, i dana u kojem su na relaciji Split – Zagreb zvonili crni telefoni, dok je s druge strane žice svoja očitovanja davao sada već bivši premijer republike Hrvatske, premda svi rado volimo isticati kako u kulturi politika ne bi trebala imati mjesta.

Vijećnici grada Splita nisu tako revno istjerivali pravdu kada se trebala rješavati sudbina GKM-a, i kada je jednu od rijetkih profitabilnih kazališnih kuća u Hrvatskoj trebala preuzeti mlada i čvrsta ruka. Kao i sada, i tada je bila važnija politika i odnosi između vladajućih i opozicije, puno važnija od istinskog pojašnjenja što to znači 'skidanje' s repertoara spomenute predstave.

Naime, na sjednici predstavljanja programa za sezonu 2014 / 2015, v.d. ravnateljica, Ljubica Srhoj, te poslovna tajnica, Ljiljana Vujičić, predstavile su program iz kojeg je bilo evidentno da je predstava Carmen, zamišljena kao prva premijera, skinuta s programa, iako je bila najavljena i redatelju i glumcima, te je zamijenjena predstavom Priče iz Vukovara. Na navedenoj su sjednici predstavljeni i najavljeni i drugi projekti za sezonu.

Vijeće GKM-a, u tom trenutku sastavljeno od četiri člana, postavilo je logično pitanje – zašto je s repertoara skinuta predstava Carmen, a umjesto nje stavljena diplomska predstava? Pitanje vijeća nije imalo nikakav naum propitivanja naslova ili tematike predstave, i odnosilo se isključivo i jedino na ispitivanje ozbiljnosti nečijeg diplomskog rada.

Ravnateljica Srhoj je na upit vijeća odgovorila kako je izmjena napravljena zbog financijske situacije. Potom je ravnateljici Srhoj postavljeno pitanje je li uopće pogledala spominjanu diplomsku predstavu, na što je ona odgovorila da nije, ali da je dobila preporuku za njezinu izvedbu. Tri od četiri člana vijeća su bila za predloženu opciju, a jedan je član ostao suzdržan, uz opasku kako se svaka predstava mora prvo pogledati kako bi se donijela eventualna odluka o stavljanju na repertoar bilo kojeg kazališta na svijetu, pogotovo ako je riječ o osjetljivoj tematici namijenjenoj uzrastima od 15 do 18 godina,kako je bilo i rečeno na predstavljanju same predstave a s obzirom da nosimo ime Gradsko Kazalište Mladih, dužni smo "odgajati"mladež grada Splita.

Vijeće GKM-a se složilo da je minimalno što se može napraviti da se predstave diskutabilne tematike, bila ona vjerska, seksualna ili politička prije stavljanja na repertoar pogledaju.

Shodno tome, vijeće je odlučilo odgoditi uvrštenje sporne predstave u repertoar kazališta do sljedeće sjednice. Međutim, po mojim saznanjima, sami Eranovićevi mentori, Milan Štrljić i Goran Golovko, trajno su isključili mogućnost uvrštavanje predstave u repertoar GKM-a.

Također, na navedenoj je sjednici bilo rasprave i oko ostalog dijela repertoara, ali naravno, to nije spomenuto na gradskom vijeću.

Iznimno sam počašćena što pojedinci vjeruju da imam takav autoritet i moć kojom sama mogu skidati ili postavljati predstave na repertoar, ali ih moram razuvjeriti, jer neosporna je činjenica da za izglasavanje bilo kakve kazališne odluke minimalno tri ruke članova kazališnog vijeća moraju biti podignute u zrak.

Preporučila bih vijećnicima da u međuvremenu, dok se ne rasplete gordijski čvor ove rekla-kazala situacije, obrate pažnju na kazališnu kuću koja je izgubila plesni studio Perlice, kuću koja se već dvije godine bori s pravnim tumačenjima natječaja po principu – kako kome padne na pamet – te zavrzlamama oko natječaja koji je odavno sam sebe rušio u brojnim ustavnim i zakonskim normama, kuće čiji rad izgleda na momente kao drama, potom kao triler, kao tragedija, a na kraju i kao parodija, kuće koja nema niti svoje vlastito parkirno mjesto, iako se navodno percipira kao važan kulturni čimbenik iz samog srca grada, kuće koja je navodno gradska institucija i briga.

Protiv kolege Pere Eranovića i protiv njegove predstave zaista nemam ništa, iskreno se nadam da će njegov rad biti pogledan od strane relevantnih stručnjaka koji odlučuju o programu, isto kao što se nadam da će biti vraćena na repertoar, jer će to značiti da se red poštuje, da kazalište ima dobar program koji se ne sastavlja pod parolom – kupimo mačka u vreći. Također, iskreno se nadam da će mnogi vijećnici konačno zakoračiti u prostorije GKM-a na premijeru Eranovićeve predstave, iako su ranije GKM obilazili u širokom luku, bez obzira što su uporno bili protokolarno pozivani na sve dosadašnje premijere našeg malog, ali gromovitog kazališta.

Na žalost, na vijećima se znaju iznositi razni stavovi koji prelaze granice ljudskog dostojanstva, kao što se onomad razglabalo o seksualnoj orijentaciji gospodina Vinka Bogdanića, bez ikakvih sankcija i posljedica, pa me zaista ne čudi što se i ovakve montirane objede imputiraju u mojem slučaju, bez obzira što su potpuno izmišljene, i nemaju veze s pravom  istinom nego su namjerna kriva inerpretacija zdravog stava tri od četiri vijećnika GKM-a. Bojim se da smo odavno otplovili rijekom bez povratka, da se može insinuirati i podmetati, ali srećom, u posjedu sam zapisnika sjednice vijeća, koji se nalazi u prilogu ovog dopisa, i koji dokazuje da je ovdje riječ o zlobnim neistinama.

Na koncu, iako to nisam imala u planu, drago mi je što sam izvrsno odradila PR u ime ove kazališne kuće.

S poštovanjem,

Ana Gruica

Ana Gruica

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE