Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > ‘Kontrapressica’ Uprave HNK u Zagrebu: “Mi uživamo” i “Tko mi kaže da moram otići?”

‘Kontrapressica’ Uprave HNK u Zagrebu: “Mi uživamo” i “Tko mi kaže da moram otići?”

Na prosvjed zaposlenika pred zgradom HNK u Zagrebu, Uprava je odlučila odgovoriti konferencijom za medije samo par sati poslije. Čija je realizacija pokazala u kakvom je stanju kuća.

U 12:07 naša je, kao vjerojatno i brojne druge redakcije, zaprimila poziv iz HNK u Zagrebu.

"Pozivamo vas danas u 15h u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na izjave koje će dati ravnatelj drame Ivica Buljan i ravnatelj baleta Leonard Jakovina nastavno na prosvjed sindikalnih povjerenika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Konferencija za medije održat će se na balkonu foajea kazališta."

Podsjetimo, u 13:30 pred zgradom kazališta održan je prosvjed u organizaciji Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, a na kojem su svi sindikalni povjerenici tražili ostavku uprave.

Sat vremena nakon okončanja provjeda, na balkon HNK u Zagrebu izašli su Buljan i Jakovina, a streaming njihovih izjava bilo je moguće, za razliku od prosvjeda, pratiti na Facebook stranici kazališta. No, Uprava kojoj je 2/3 zaposlenika 'otkazalo poslušnost', nije bila u stanju realizirati ni minimum tehničkih uvjeta za taj prijenost, pa je iz snimke dosta teško razabrati što su Buljan i Jakovina htjeli reći.

Jakovina je nabrojao planove za budućnost Baleta: koprodukcijski projekt s francuskim partnerima, gostovanje u Sisku i Petrinji te na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama, pa konačno zaključio: "Mi uživamo!"

Po njemu kazalište radi posve normalno, a današnji prosvjed ni na koji način ne reprezentira stanje u kući.

Buljan je pak bio daleko otvoreniji: u više je navrata ustvrdio da aktualnu Upravu nitko ne može pozivati da otiđe jer su oni izabrani demokratskim putem, te da mu o kompetencijama ne mogu govoriti oni koji se "paradno šetaju pred kazalištem".

Ustvrdio je i da se on bori za svoje pravo na rad, jer u kazalištu nema "klasične kapitalističke" vertikalne hirerahije, pa su zapravo prosvjedima ugrožena njegova radnička prava. "Tko mi to kaže da moram otići?", pitao je Buljan te potom dodatno zaoštrio unutrašnji raskol kazališta pozivajući se isključivo na podršku Drame, te ističući kako je njihova Uprava afirmirala brojne mlade ljude u Drami, te domaće dramatičare. "Pitajte bilo koga od glumaca..."

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE