Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Hasanbegović u ofenzivi protiv Vrgoč i Buljana

Hasanbegović u ofenzivi protiv Vrgoč i Buljana

Na današnjem aktualnom satu u Saboru, Zlatko Hasanbegović okomio se na ministricu kulture zbog reizbora intendantice HNK u Zagrebu.
Share on facebook
Share on twitter

Na današnjem aktualnom satu u Saboru, Zlatko Hasanbegović posljednji je bio na redu za postavljanje pitanja, a prozvao je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek zbog (re)izbora intendantice Hrvatskog narodnog kazališta Dubravke Vrgoč. 

Spomenuo je i prosvjedni skup zbog preimenovanja Trga maršala Tita na Trgu žrtava fašizma na kojem su se, kako je rekao, vijorile zastave SR Hrvatske i stilizirane zastave SSSR-a, a na kojem je govorio i Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK: "U isto vrijeme Vlada je u polutajnosti odlučila da se Dubravka Vrgoč ponovno imenuje na dužnost intendanta HNK."

Hasanbegović je ministricu Obuljen Koržinek pitao hoće li članovi nadležnog kulturnog vijeća dati suglasnost na ponovni izbor Ivice Buljana, na što mu je ona odgovorila da je iznenađena pitanjem, "jer ste maloprije dali izjavu u kojoj ste rekli da je aktualno prijepodne političko nadmetanje u kojem se ne mogu dokučiti suštinska pitanja i problemi". Potom je dodala: "Vlada je nakon regularnog natječaja, na koji su stigle dvije prijave i samo jedna je ispunjavala uvjete natječaja, predložila gospođu Vrgoč za intendanticu HNK i u sljedećem mandatu i to na temelju rezultata."

A ti su rezultati, kako je među inim navela, 60 posto veća posjećenost kazališta prošle godine, veliki uspjesi drame, baleta, oko 50 gostovanja HNK u zemlji i u inozemstvu, najavljene suradnje...

"Dakle, to su teme i pitanja na temelju kojih predlažemo i imenujemo ljude za vođenje kulturnih insitucija. Da se vratimo suštinskim temama, kazalište će u ovom mandatu riješiti dva velika pitanja koja se vuku desetljećima. To je pitanje druge scene HNK i pitanje zaposlenosti i rada umjetnika, posebno baletana i članova simfonijskog orkestra, koji više ne mogu nastupati.", rekla je ministrica.

Kad ej u pitanju prosvjed, Obuljen Koržinek je rekla da ne shvaća kako netko može 2017. prosvjedovati koristeći boljševičke simbole, "međutim ne mislim da je uloga ministrice kulture da promatra tko je bio na kojem prosvjedu u demokratskoj državi.Zato, kada budemo ocjenjivali kandidature bilo kojeg ravnatelja bilo koje kulturne ustanove, vodit ćemo se rezultatima i programom i na temelju toga ćemo donositi odluke."

Hasanbegović je odgovorio da će zatražiti pismeni odgovor jer nije zadovoljan.

"Rezultati o kojima govorite su najobičniji promidžbeni falsifikati koji se mogu utvrditi, no o tome kad dođe na dnevni red, ali mogu biti zadivljeni vaši partneri iz "HNS d.d."-a, koji su iz područja tradicionalnih interesa uspjeli obnoviti i prekinuti utjecaj u Ministarstvu kulture iz vremena Zlatar Violić, protiv koje je USKOK podigao optužnicu", rekao je bivši ministar kulture koji je svojevremeno pred sudom tvrdio da se zakoni RH ne odnose na njega.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI