Naslovnica > VIJESTI > INFO > Kazališna srijeda: Predstave koje pamtimo

Kazališna srijeda: Predstave koje pamtimo

Kazališna tribina u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru ovog će se tjedna baviti nekadašnjom praksom HTV-a i predstavama sačuvanim za budućnost...
Share on facebook
Share on twitter

Službena najava kaže ovako:

Kazališna umjetnost je obilježena prolaznošću i jedinstvenošću svake kazališne izvedbe. Iako je u svakoj predstavi mnogo toga redateljski i glumački fiksirano (da su dekor, kostimi, maska fiksirani to je po sebi razumljivo), u kazališnoj predstavi mnogo toga se mijenja od izvedbe do izvedbe. Ipak, predstave koje pamtimo i kojih se sjećaju generacije gledatelja su predstave o kojima treba razgovarati, pisati o njima i nadati se da ćemo ih bar tako sačuvati od utonuća u mrak prošlosti. U prvom dijelu tribine ovoga naslova govorimo o predstavama koje su ostale sačuvane zahvaljujući nekadašnjoj praksi Hrvatske radio televizije da ih u cijelosti snimi. Danas ih možemo gledati u programu HRT-a u okviru ciklusa Antologija hrvatskoga glumišta.

Kazališna srijeda u KIC-u, kako joj i imekaže, zbiva se u srijedu 18. ožujka s početkom u 19h, a gosti domaćice Lidije Zozoli bit će Božidar Boban, dramski glumac; Maja Gregl, dramaturginja, Eduard Galić, televizijski i filmski redatelj.

/naslovna: The Vision Beautiful /

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

3 Responses

  1. Mislim da je ova tema opravdana i da snimka predstave-je dokument jači od fotografije(a to da je svaka predst.jedna i neponovljiva je znano)međutim snimka je način i dokument da se sačuva barem tako neka predstava,neke su snimljene bolje neke lošije….ali naspram vremenima starim kada su od predstava ostajale samo fotografije(ili čak samo crteži i skice)što mi po slikama znamo o staroj grčkoj tragediji???ili o srednjevjekovnim prikazanjima ili o predstavam W Shaekspearea?? ovo je ogroman napredak…..

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI